Den här veckan på Börshajen gästas vi av författaren och frilansskribenten Marcus Hernhag. Marcus har skrivit flera böcker om aktier och idag handlar hans gästkrönika om att hitta sin egen metod och vad han själv använder för strategi.

ANNONS

De flesta rika och välbärgade lever ganska diskreta liv. Lyxlivet och kändisarna vi ser på TV är rent statistiskt sett undantagen. Istället är förmögna människor ofta utan lyxprylar, vilket är en anledning till att de blivit rika. De konsumerar inte allt de har utan ser till att alltid investera kapitalet.

Aktier är en av de bästa tillgångarna att investera i. Det går att lyckas bra på börsen även med ganska enkla metoder. Ska jag sammanfatta det jag lärt mig på 20 år av aktiesparande är det att kan du bara lära dig hitta välskötta och branschledande bolag som gynnas av samhällsutvecklingen kommer du förr eller senare att få bra avkastning på ditt sparande.

Det är naturligt att börja försiktigt och spara i aktier ganska passivt. Att tajma börsen kortsiktigt är svårt eller omöjligt. Det finns flera olika aktiestrategier och det gäller att du hittar en som passar dig, ditt intresse och din tid. Som jag skriver i ”Den enkla vägen att lyckas med aktier” finns det för- och nackdelar med de olika strategierna.

Du måste sannolikt testa dig fram för att lära känna dig själv som investerare. Jag älskar att få aktieutdelning och jag tycker definitivt att det är lättare att långsiktigt döma bolagen efter utdelningen än att titta på bolagsvinsten. Därför är utdelningsstrategin min favorit. När bolagen delar ut pengar till dig som köpt faller förvisso aktiekursen, men förr eller senare återhämtar den sig i takt med att bolaget tjänar in kapital till nästa utdelning.

Sträva efter att få aktieutdelning någorlunda regelbundet under året så att du får ett kassaflöde av pengar in i din depå. Inte för att din totala avkastning behöver bli större för det, utan för att det har en lugnande effekt i alla fall på mig när aktiekurserna faller.

Fokuserar du enbart på aktiekursen har du valt en svårare strategi, då kurser ändras mycket hastigare än utdelningar. Det viktigaste på börsen är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att undvika de stora misstagen som att sälja allt i panik mitt i en börskrasch.

Jag jämför mig inte med något börsindex utan går min egen väg. För de allra flesta sparare är investmentbolag plus ledande bolag i branscher med framtiden för sig bra placeringar.

ANNONS
ANNONS

Det kräver förstås en del allmänbildning och analys för att förstå vilka bolag över tid utvecklas bäst samt att hitta aktier till rimliga priser. En av de viktigaste slutsatserna i boken ”Den enkla vägen hitta världens bästa aktier” är att vi måste vara flexibla då förutsättningarna ändras över tid.

Du bör över tid därför lära dig hantera flera olika nyckeltal och analysmetoder. Allt från att jämföra hur snabbt vinsten per aktie och utdelningen per aktie ökar jämfört med aktiekursen till att analysera bolagens skulder och finansiella risker.

Marcus Hernhag, frilansskribent och författare
Hernhag.se