Det är åter dags för Black Friday, dagen då de flesta butiker rear ut i princip allt som går att sälja. Ett klassiskt säljtrick som våra hjärnor är programmerade att falla för. Andra Farhad ger här sina bästa tips på hur du står emot frestelsen och hur du ska tänka för att inte göra av med pengar i onödan.

ANNONS

Vår hjärna får en kick av att söka enkla och snabba lösningar i livet. Samtidigt lurar vårt belöningssystem oss att spendera pengar på sådant vi från början inte hade tänkt i utbyte mot känslan av att ha gjort en bra deal. Detta vet handeln om och använder mot oss. Förra årets spenderade svenskarna 5,3 miljarder kronor på Black Friday, vilket var dubbelt så mycket som året innan.

Men du måste inte handla bara för att det är rea. Så hur gör du för att spara pengar? Börshajens vd Andra Farhad ger sin syn på Black Friday och delar med sig av tips på hur du tar kontrollen – över din hjärna och dina utgifter.

Vad anser du om Black Friday?

– Jag är orolig över konsumtionshetsen som jag ser runt om mig. När vi köper saker vi inte behöver är de två största förlorarna ditt framtida jag och din framtida värld. Tyvärr är framtiden ett främmande begrepp för vår hjärna, som är inställd på att överleva här och nu och det är därför många av oss rycks med i hetsshoppingen även fast vi innerst inne vet att vi borde avstå.

Andra Farhad menar att Black Friday sällan handlar om att vi köper det vi behöver utan att den leder till onödig spontanshopping. Här kommer Andras tre tips för hur du inte spendera i onödan på Black Friday.

1. Låna eller byt med en kompis 

– Tänk först så här: behöver jag verkligen den där prylen eller finns det något annat sätt jag kan få det jag är ute efter? Kan du till exempel låna det du är ute efter av en kompis, eller kanske byta dig till den?

2. Planera dina inköp

– Planering är A och O för att hålla i pengarna. Skriv en lista på det du behöver köpa innan du går ut och bestäm dig för att inte köpa något utanför listan. Det minskar risken för att falla för frestelsen och att börja göra spontanköp.

ANNONS
ANNONS

3. Sov på saken

– Det är lätt att ta impulsbeslut i affärer med stora rea-skyltar eller att lägga fler saker i shoppingkorgen när onlinesajten föreslår att du ska lägga till en vara för att få del av en ännu större rabatt.  Avvakta med köpet i 24 timmar och känner du att du fortfarande behöver varan efter den tiden kanske det är läge att slå till. Men jag lovar att du i minst 8 av 10 fall inte kommer att köpa varan.

Konsumtionskompensera

Ibland finns det dock behov av att införskaffa något nytt och då är reor ett bra tillfälle. Den ekonomiskt medvetna har då möjligheten att både köpa varan till ett bättre pris och göra en bra investering för framtiden.

– Om du ändå handlar under rean bör du komsumtionskompensera. Det vill säga att du stoppar undan de pengar som du sparar när du gör dina fynd. Köper du något för 1 000 kronor som från början kostade 1 500 kronor ska du stoppa undan 500 kronor för att på så sätt konsumera och spara samtidigt.