Många unga sparar sina pengar på ett vanligt sparkonto hos banken, men det är inget att rekommendera – särskilt när inflationen nu stiger fort.

ANNONS

För sparande under korta perioder med små belopp fungerar sparkonto helt okej, men när det blir längre perioder eller större belopp så äts de snabbt upp av inflationen – alltså att saker i samhället blir dyrare samtidigt som pengarna bara ligger där.

Det betyder att pengarna förlorar värde över tid – även under perioder när inflationen inte drar till sig rubriker, men särskilt nu när den stiger kraftigt.

Sätt upp mål och prioriteringar

I en artikel hos den amerikanska affärssajten Business Insider säger den finansiella planeraren Evon Mendrin att för mycket pengar på sparkonto troligen är ett tecken på att en person inte har satt upp finansiella mål eller prioriteringar.

”Om du blir tydlig med dina ekonomiska prioriteringar kan du få en bättre uppfattning om vad du ska göra med dina extra pengar”, säger han.

Aktier bättre än sparkonto långsiktigt

Han rekommenderar att lägga pengarna i olika ”korgar”, där den kortsiktiga korgen är utgifter som du kan behöva betala för på mycket kort sikt – det nödvändigaste. De pengarna kan vara kvar på sparkonto.

”När den hinken är fylld, tänk sedan på dina finansiella mål på medellång och lång sikt. Investera pengarna i linje med dessa mål.”

För långsiktiga mål som pension rekommenderar han att investera i exempelvis aktier eller fastigheter – sådant som över tid väntas överprestera jämfört med inflationen.

ANNONS
ANNONS

För medellång sikt rekommenderar han också att investera pengarna, men då i stället i saker med lägre risk, som exempelvis obligationer som ger en fast avkastning eller defensiva fonder.

Läs även: Inflationen äter upp ökade intäkter för löntagare [Börshajen]

Läs även: BofA analys: Så bygger du enkelt din vinnarportfölj [Dagens PS]