Det är egentligen aldrig för tidigt eller för sent att börja spara. Oavsett om det handlar om att börja placera delar av ditt barns barnbidrag, eller om det rör sig om ett sparande för livet som pensionär inom några år.

ANNONS

Text: Shoka Åhrman

Att placera sitt sparkapital i fonder och aktier är för de flesta en bra affär, med hänsyn taget till följande:

• Tidshorisonten på sparandet

• Risken du är villig att ta

• Hur mycket tid du vill lägga på sparandet

Det finns bra alternativ att välja på för alla men först ska vi slå hål på de vanligaste myterna om sparande.

1. Det är riskabelt att placera sina pengar
Ska du ha ett riskfritt sparande så är det bästa alternativet att ha pengarna på ett konto hos en bank som täcks av den statliga insättningsgarantin. Dock finns det viss risk även med ett bankkonto, om inflationen överstiger räntan på kontot minskar dina pengars köpkraft. Sparkonto är ett bra alternativ för kapital som kan behövas inom en relativt snar framtid, alltså ett buffertsparande.

Risk är i sig är inget dåligt, snarare tvärtom när det kommer till långsiktiga placeringar. Att ta risk i sitt långsiktiga sparande ger chans till bättre avkastning då du har tiden på din sida.  Däremot är det inte bra att utsätta sig för omedveten risk i sitt sparande. Det gäller alltså att välja risknivå utifrån dina ekonomiska förutsättningar och hur riskbenägen du är som person.

ANNONS
ANNONS

2. Man behöver ha mycket kunskap och en ekonomisk utbildning för att lyckas med sina placeringar
Det är sant att du behöver ha kunskap för att lyckas med dina investeringar. Men, det är inte så svårt att lära sig som man kan tro. Idag finns många produkter färdigpaketerade, ungefär som Linas matkasse, så att komma igång kan vara hur enkelt som helst.

Informationsplattformar finns det gott om, se till att förlita dig på oberoende och kunniga källor och att det du betalar står i paritet med den avkastning du får. Bygg en portfölj som är anpassad till din riskbenägenhet, den tidshorisont som du kan avvara ditt kapital och de kortsiktiga värdeminskningar du känner dig bekväm med.

3. Man behöver ha mycket pengar för att placera i fonder och aktier
Aktier och fonder är för alla, inte enbart för de förmögna eller rika. Alla är vi barn i början. Uttrycket ”många bäckar små” fyller verkligen sin innebörd här och en hel värld inom placeringar står öppen för dig. Det är helt ok att börja med några hundralappar i månaden. I artikeln om ”underverket” ränta-på-ränta-effekten kan du läsa mer om att det inte är beloppet som är avgörande, utan även hur länge du kan avvara ditt kapital  och vilken avkastning du får på din placering, som avgör hur stor summan blir i slutändan.

4. Det är dyrt att investera i fonder och aktier 

Idag har marknaden ändrats och det finns många olika plattformar som både sänkt kostnaderna och förenklat sparandet.

När du köper och säljer värdepapper som exempelvis aktier betalar du en avgift som kallas för courtage. För de placeringar du gör i fonder betalar du en årlig förvaltningsavgift. Förvaltningsavgiften är kostnaden för att fondförvaltarens förvaltar fonden.

5. Det är tidskrävande att investera sina pengar och jag har inte tiden
Hur tidskrävande dina placeringar blir hänger ihop med hur mycket av grundarbetet du vill utföra själv. Väljer du att ha hela ditt sparande i aktier så krävs det en större engagemang av dig. Du behöver sätta av mer tid för att läsa på om de bolag du investerar i. Om du däremot placerar dina pengar i fonder så behöver du inte samma engagemang, då förvaltningen sker av fondförvaltaren.

Liten ordlista

Tidshorisont: Hur lång tid dröjer det innan du behöver använda ditt kapital? Det är stor skillnad mellan att spara till en handpenning för att köpa första bostaden inom 2 år eller till pensionen om 25 år.

Risk: Risk innebär att dina placeringar kan såväl öka som minska i värde. En annan betäckning för risk är volatilitet. Volatiliteten är alltså mått på hur stora svängningarna är i värdet på exempelvis en fond. Hög volatilitet innebär alltså större risk/svängningar.

 

Shoka, Börshajens sparekonom, är utbildad nationalekonom med inriktning på finansiell ekonomi och beteendeekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och har arbetat med finansiell rådgivning i femton år. Hon är aktuell med en ny bok inom privatekonomi som inom kort ges ut av Natur & Kultur. Shoka kommer att skriva utbildande artiklar för Börshajen och även hålla medlemsutbildningar och föreläsningar.