Uppfinnare, civilingenjör eller ekonom. Redan när Eric Olaison, en av Sveriges absolut främsta investerare, var liten hade han siktet inställt högt. Men att han skulle bli en av börsens tyngsta spelare och omsätta miljardbelopp från hemmet i Lomma hade han inte kunnat drömma om. 

ANNONS

Uppvuxen i Varberg flyttade Eric Olaison till Lund efter studenten för att läsa teknisk design på Lunds tekniska högskola. Han skulle bli bildesigner, men redan under det första studieåret överskuggades intresset för teknik och bilar av intresset för aktiehandel.

”Sov två timmar per natt”

Under dagarna handlade han med aktier och om nätterna studerade han för att ta en dubbel examen inom teknisk design och ekonomi. Sov gjorde han ungefär två timmar per natt.

– Jag har alltid varit rastlös och haft mycket energi så när jag fick upp ögonen för aktiehandel ägnade jag nästan all min lediga tid åt att lära mig mer om trading. Jag insåg snabbt att man aldrig blir fullärd, marknaden förändras ständigt, berättar Eric.

Idag är det 13 år sedan han började arbeta på heltid som daytrader och han brinner helhjärtat för sitt arbete. Strukturmässigt liknar dagarna varandra – han vaknar, äter en stadig frukost, läser nyheter, rapporter och förbereder sig för börsens öppning klockan nio. Därefter spenderas resten av dagen framför datorn där han köper och säljer aktier. Men även om strukturen är densamma är utfallet aldrig förutsägbart.

– Jag är påläst och vet vilka bolagsstämmor och rapporter som kommer under dagen. Men jag kan aldrig veta hur marknaden kommer att reagera. På så sätt är alla dagar olika, för utfallet är ovisst, berättar Eric.

”Under flera år stod han för tio procent av all handel i aktien”

Eric Olaison är en market maker, vilket innebär att han ser till att det hela tiden finns tillräcklig likviditet i en särskild aktie. Han förser börsen med köp- och säljorder för att skapa en god handel. Och det är inga fickpengar Eric går in med. I början av karriären låg fokus på industrijätten ABB och handeln växte alltmer. Under flera år stod han för ungefär tio procent av all handel i aktien.

ANNONS
ANNONS

I dag handlar Eric för miljonbelopp varje minut. Han har lärt sig att hantera både vinster och förluster, och menar att en förlust inte påverkar honom nämnvärt.

– En enskild förlust påverkar mig inte alls. Jag har lärt mig att jag måste släppa kontrollen på varje enskild affär och istället ta bra bets om och om igen. Till slut kommer jag att göra vinst om jag gör tillräckligt många affärer.

Även om Eric handlar med stora belopp påpekar han vikten av att inte ta för stora risker. Han menar att man som investerare ska känna att man kan vara med och handla även under morgondagen oavsett dagens utfall. En förlust får inte äventyra jobbet eller ens framtid.

– Som nybörjare måste man ha rimliga förväntningar, det tar tid att bli bra på aktiehandel och man behöver lägga ner mycket tid, och lära känna sig själv.

”Man måste först och främst lära känna sig själ?”

Eric har själv lagt ner mycket tid för att lära känna sig själv. Likt en elitidrottare har han lagt ner många timmar på att utveckla tekniken för sin stora passion och dessutom fått förståelse för hur han reagerar i olika situationer. Det gör honom till en bättre handlare i dag, än när han började.

– Att vara trader handlar inte om strategin i sig. Man måste först och främst lära känna sig själv. Jag är väldigt rastlös som person och behöver mycket stimulans, så kortsiktig handel passar mig bäst. Då har jag mycket att göra hela tiden. Andra är analytiska och vill tänka igenom saker grundligt och handla på längre sikt.

Köper och säljer med hjälp av ljud

I sitt hemmakontor har Eric tio olika skärmar med grafer, orderstatistik och börsnyheter. För att hålla koll på vad som händer på börsen har Eric olika ljud och alarm påkopplade för börsens olika händelser. Han är nämligen en binär person, som lätt rycks med och kan glömma tid och rum när han arbetar. Lunch till exempel, är ingenting han prioriterar. Han äter istället middag med frun efter börsens stängning klockan 18. Då finns tid för ett par timmars avkoppling innan kvällspasset med nyhetsuppdatering och förberedelse för morgondagen börjar. Semester tar han inte gärna, han arbetar med sin passion och är tacksam att kunna tjäna pengar på det han brinner för, även om han är noga med att påpeka att det inte är pengarna som är drivkraften.

– Pengarna är förstås ett plus men det är stimulansen jag får av att göra det jag tycker är fantastiskt kul och utmanade som gör att jag fortsätter att utvecklas. Börsen är väldigt ärlig och jag blir betygsatt varje dag, det kan vara tufft för många men jag är en tävlingsmänniska så det passar mig perfekt!

Text: Josefin Lindberg

Börshajen har tidigare skrivit om hur hedgefonder fungerar. Du kan läsa mer om det här.