I mitt jobb som Ekonomi-PT möter jag massor med människor. Alla är unika och alla bär på olika drömmar. En del drömmer om sin första miljon. Vissa om att våga lämna sitt jobb för att starta eget. Andra om att kunna åka ut på en långresa.

ANNONS

Nyckeln till att våga börja följa sina drömmar stavas MOD och PENGAR. För att våga göra en förändring behöver man veta vad som krävs. Alla, och då menar jag alla, har möjlighet att göra det bästa av det man har. För vi har alla en pengaekonomi. Den kan vara större eller mindre omfattande men den finns där. Och vi kan välja vad vi ska göra med den. Allt handlar om att skapa ett mål utifrån sin dröm och sedan vara kreativ och skapa en plan för att nå dit. Här är mina tips hur du får råd att följa din dröm, steg för steg.

Vad drömmer du om? 

Först måste du göra klart för dig – vad drömmer du om? Här går många bet, man vågar inte uttala sin dröm ens för sig själv. Så om du vågar tänka fritt, vad skulle göra ditt liv helt och fullt? Är det att omskola dig? Planera för barn? Säga upp dig och starta eget? Ta ett timeoutår och resa? Pensionera dig? VÅGA drömma, VÅGA uttala drömmen högt och VÅGA ta drömmen på allvar. 

Börja jobba med drömmen

Bryt ner din dröm till mål och delmål. Vad kommer att krävas för att drömmen ska bli sann? Om det är en resa som ska göras är det kanske pengarna som är viktigast. Om det är att skola om dig kommer tiden och sannolikt pengar vara viktiga delar. Att starta eget kräver oftast både tid, pengar och energi. Tiden är ofta viktig när det handlar om att jobba fram en plan för sin dröm. Ju längre framförhållning du har, desto lättare blir det ofta att realisera drömmen. Gör en grovplan för drömmen: När, var och hur ska målet uppnås? Dela upp målet i delmål. Vad behöver ske först och därefter? Vilka beroenden finns mellan de olika delmålen?

Vilka är de ekonomiska förutsättningarna?

Om du har kommit så långt som att du har drömmen på plats, då har du kommit långt. Men så var det det här med med pengar. Här kan du ta hjälp av de här tre frågorna: 

  • Hur mycket kapital kommer att behövas för att kunna genomföra planen? Tänk ut olika scenarios. Det finns oftast inte bara ett sätt. Tänk ut tre olika sätt, nummer 1, 2 och 3. Gör en enkel beräkning för vart och ett av de olika sätten. Tex om du vill ut och resa. Sätt en plan för vad det kostar att resa ett år, ett halvår och tre månader. Utvärdera vad de olika alternativen skulle kosta.
  • Hur kan du finansiera din dröm? Vilka olika finansieringsmöjligheter finns? Tänk utanför boxen. Inkomster kan komma från många olika saker och nya typer av inkomstkällor. I takt med att planen tar form brukar nya idéer kläckas. Allt behöver inte vara klart från början. Som i exemplet med resan ovan. Kan du kanske ta ströjobb under resan för att finansiera den? Kan du få gratis boende mot att du hjälper till på plats? Var kreativ, tänk stort och brett!
  • Vad kostar ditt liv idag? När du har koll på vad du behöver för att kunna realisera din dröm är det läge att göra en budget. NÄR kommer du att kunna realisera drömmen utifrån ditt nuläge? Hur mycket sparat har du idag? Men främst: hur mycket KAN du spara idag? Ofta ser jag hur människor sitter på en guldgruva de inte själva känner till. De lägger pengar på helt fel saker som inte leder dem i rätt riktning. Ofta hittar mina kunder områden där de kan minska eller helt strypa kostnader när vi börjar fokusera på det. Och i och med det så flyttas drömmen allt närmare. Och kom ihåg: ett tydligt mål stärker motivationen att spara!

Två viktiga pusselbitar

TID. Rom byggdes inte på en dag. De flesta drömmar kräver tid för planering och genomförande. Oavsett om drömmen gäller att våga starta eget eller att resa jorden runt så krävs tid för planering. Ju mer tid du har på dig, desto större sannolikhet att du når din dröm. Då har du tid att komma på bra ekonomiska lösningar och du har tid att undersöka olika alternativ istället för att ta första bästa lösning. 

Men mest av allt handlar det om MOD. Våga drömma och våga uttala din dröm för andra. Avskriv inte drömmar på grund av ekonomin. Även om vissa drömmar inte är möjliga att genomföra direkt så GÅR det att planera sin ekonomi för att kunna nå sin dröm. När du bryter ner drömmen i konkreta mål och delmål öppnar sig möjligheter du inte ens trodde fanns. Det omöjliga börjar bli möjligt. 

DRÖM STORT och våga säga JA till dina drömmar!

Mia Ingelström, Ekonomi-PT

ANNONS
ANNONS

PS: Den här krönikan skrivs på en transportsegling av en katamaran på Atlantkusten utanför Portugal. Anna Morou, som är en kund till mig, är skeppare och jag en del av besättningen. Transportseglingen från Frankrike till Sardinien är en del i Annas förberedelse för att kunna realisera SIN dröm, en långsegling runt jorden i tre år ihop med sin familj. Jag har arbetat med Anna utifrån processen ovan, och det har varit oerhört spännande att se hur Anna och hennes familjs plan har tagit form. Planerna började i god tid, hela tre år före beräknad avresa. På grund av det har möjligheter öppnat upp sig efter hand och den här transportsegligen vi är på nu är ett resultat av det. TIDEN och MODET möjliggjorde just denna pusselbit i Annas resa mot sin dröm. Följ både detta projekt och Annas resa på Instagram @life_of a_shecaptain. Jag finns på @ekonomipt på Instagram. Och kom ihåg – våga säg JA till dina drömmar!

Du har väl inte missat att lyssna på Börshajen podcast som nyligen gästades av Mia? Hela avsnittet kan du höra här!