Det är många som börjar gäspa när pensionen kommer på tal och vi förstår, det är inte jättekul att prata om den. Men oj, oj, oj vad viktigt det faktiskt är att prata om just livet efter arbetslivet! Börshajen lär dig förstå pensionen och dess uppdelning.

ANNONS

Har du 20, 30 eller kanske till och med 40 år innan du ska gå i pension? Ja då kan det vara så att du tänker ”fy vad tråkigt det är att ens behöva tänka på pensionen”. Och vi är många som håller med om att den faktiskt kan vara riktigt tråkig att ens lägga en minut på något så långt fram i tiden. Men om du sätter dig in i tanken att du lägger några timmar på att förstå den bättre, så kan vi lova dig att du i framtiden kommer tacka dig själv. För visst vill du kunna leva gott på ålderns höst?

Det här är pensionen

Pension är något som vi alla förhoppningsvis en dag ska kunna se fram emot med glädje. Tiden är kommen för att koppla av och leva gott med familj och vänner. Rent teoretiskt så är pensionen ersättning från stat, arbetsgivare och försäkringsbolag för den förlorade inkomsten som du får den dagen du inte längre ska arbeta.

Många tänker på pensionen som åldersbaserat men det är inte enbart när du kommer upp i åldern 65 som du kanske börjar få din pension. Vissa kan råka ut för en olycka eller liknande och då behöva ta ut den tidigare, så kallad förtidspension. Oavsett hur det ser ut för dig så är det viktigt att du tänker på dagen då du inte längre ska arbeta. Hur du förbereder dig? Genom större förståelse och kunskap.

Pensionen – tre olika ersättningar mot ett rikare liv

Din framtida pension är i bästa fall uppdelad på följande tre sätt, allmän pension, tjänstepension och eget sparande. Det du ska notera här är det första ordet, det vill säga, ”i bästa fall”. Det finns alltså inget som säger att bara för att du jobbar så har du alla dessa ersättningarna dagen som pensionen kickar igång. Börja därför med att undersöka hur läget ser ut för just dig.

Allmän pension

Denna bit av pensionskakan är den delen som vi alla ”får” när vi jobbar och betalar skatt. Får är egentligen fel ord, men det som händer är att när du jobbar så betalar din arbetsgivare in skatt och andra avgifter för dig. Totalt handlar det om 18,5 procent av din årslön, och av dessa så förvaltar staten 16 procent (inkomstpension) åt dig medan resterande 2,5 procent (premiepension) är upp till dig att investera. Totalt kan du välja fem fonder som pengarna förvaltas i. Skulle du inte göra det, så behöver du inte oroa dig, pengarna fortsätter att förvaltas i den förvalda fonden sjunde AP-fonden Såfa.

Tjänstepension

Tjänstepension är tillskillnad från allmän pension inte givet för en arbetstagare. Istället beror det på om din arbetsgivare erbjuder det eller inte. Tjänstepensionen kan se olika ut från arbetsplats till arbetsplats och därför är det viktigt att du frågar din arbetsgivare vad som gäller för just dig. Enkelt förklarat är tjänstepensionen en del av din framtida pension, vilken din arbetsgivare betalar in åt dig.

Eget sparande

Den enkla, eller svåra delen när det kommer till pensionen. Här är det du själv som avgör hur mycket extra pengar du kommer ha till förfogande när du går i pension. Det hela går ut på att du sparar själv, förslagsvis varje månad dagen då lönen kommer. Vi vet det kan vara svårt, men börja med några hundralappar och trappa sedan upp ditt sparande allt eftersom. Vi lovar dig, det kommer bli roligt när du börjar se resultat.

ANNONS
ANNONS

Så kan du påverkar din pension

För att inte sitta där ledsen när du närmar dig din pension så är det viktigt att du faktiskt redan idag, men helst igår, börjar fundera på hur du vill att din pension ska se ut. Jag tror att jag talar för alla när jag säger att helst av allt så vill man sitta på en sandstrand under vintern med kanske något gott i handen. Men för att göra det så måste vi ju ha pengar till det. Nedan hittar du fyra tips på hur du ökar dina chanser för en bättre pension.

  • Skaffa en överblick över samtliga delar av din pension.
  • Arbeta så länge som möjligt, varje år du arbetar desto mer avsättning till pensionen.
  • Kolla med din arbetsgivare om du har tjänstepension.
  • Sparar kontinuerligt under hela arbetslivet, i antingen fonder eller aktier. Alternativt båda.

Börshajen har tidigare skrivit om att pensionsåldern höjs år 2020. Ta reda på hur du påverkas av den förändrade pensionsåldern.