Rikedom separerar människor. Det finns personer som har mycket av den, ibland kanske till och med för mycket, och personer som längtar och möjligen strävar efter den och en stor mängd människor som aldrig kommer i närheten av den hur mycket de än vill. Vilken kategori du tillhör avgörs grymt nog av slumpen, var du är född och av vem till exempel. I vår del av världen är egentligen alla rika globalt sett även om det inte alltid känns så och det beror självfallet på vad man jämför med.

ANNONS

Text: Joel Bladh, författare

För en del är också ordet rikedom förknippat med andra sorters känslor än monetära. Det kan vara en känsla av att vara rik på upplevelser och minnen, rik i form av att vara nära sin familj och vänner, rik i form av att ha hittat sin kärlek. För många handlar också rikedom om en frihetskänsla och där kommer ofta pengar in, för mellan frihet och pengar finns otvetydigt ett samband.

”Ekonomiskt fri” är vanligt förekommande som begrepp numer, likaså ”ekonomiskt oberoende”.

Många drömmer om att kunna titulera sig med dessa termer för att kunna få ut mer av sitt liv. En del ser fjärran länder, en vit strand med vajande palmer framför sig, andra ser en vardag hemma utan måsten och krav. Pengar kan göra din vardag enklare, så är det.

Troligtvis har denna vurm kommit ur det faktum att livet som vuxen för de allra flesta är ganska inrutat. Vi kanske också själva tycker det är svårt att hantera de pengar vi får in så att de räcker till det vi behöver. Vad enkelt det vore med ett överflöd så man slapp bry sig! Kanske saknar vi vår enklare barndom (förutsatt att vi hade en sådan, inte självklart för alla tyvärr) där vi inte behövde fundera så mycket på måsten utan mer kunde fokusera på att lära och uppleva?

Jag undersökte nyligen ett ”typiskt svensson-liv” i ett av mina blogginlägg och konstaterade att ”livets tårta” som jag kallade den för, hur vi fördelar våra 80 år(-ish), hade en hel del ganska stora block av måsten. Den tid som fanns kvar, låt oss kallad den för roliga timmen – den då du själv fick välja innehåll, fylldes till största delen av blått ljus (det vill säga tv, streaming och slösurf). Lite tragiskt kan tyckas att man sitter så stor del av sin egna fri-tid framför någon annans berättelse. Sannolikt är skälet utmattning till följd av avklarade måsten i inrutade liv, att orken att bryta upp med dessa inte finns när barnen äntligen lagt sig och disken och tvätten och…*valfri syssla* är undanröjd. Soffan blir den där oasen i tillvaron där man kan drömma sig bort en stund. Leva sig in i någon spännande serie eller scrolla igenom sociala flöden som svämmar över av mysiga bilder, glada barn, lyckade liv. Ett flimmer av skådespel där huvudrollen spelas av någon annan.   

Dessa soffstunder förekommer definitivt även hemma hos oss. De är faktiskt riktigt tillfredställande ibland. Samtidigt har jag insett att det bara är du själv som kan göra något åt din egna situation. Vill du inte fastna där i brist på annat så behöver du lägga ner lite eget tankearbete för din egen skull.

Steg ett är att bestämma sig för vad den roliga timmen ska innehålla. Är det soffan eller är det något annat?      

Friheten är nämligen starkt förknippad med de val du gör. Väljer du att konsumera eller att spara? Väljer du att bo dyrare än du egentligen har råd med? Väljer du en bil för att spara tio minuter till och från jobbet? Val likt dessa kan göra att du ”måste” skapa dig en arbetsam karriär så att du har råd att upprätthålla det välstånd du har skaffat. Ekonomiskt välstånd behöver inte betyda ekonomiskt fri, snarare tvärtom. Hög status kan vara riktigt dyrköpt. Många ”rika” (i monetära termer) är slavar under sina dyra vanor och omkostnader. Här finns en del att fundera på, exempelvis på vilket sätt hjulen ska hållas snurrande? Ska det gå fort, sannolikt på någon annans villkor, eller kan det rulla lite saktare och vad betyder i så fall det? Vad orkar du med?

ANNONS
ANNONS

Tänker du till kanske du istället kan göra tvärtom och dra ner på dina omkostnader för att kunna minska på exempelvis ditt arbetsblock. Det är för många en extrem tanke och säger en del om hur invanda vi är att det ska vara på ett visst vis. Varför då?

På vår nyligen genomförda resa i Thailand träffade vi en inspirerande familj som stannat upp och funderat och gjort något extremt.  De valde att sälja sitt hus, som de arbetat hårt för, och flytta till ett mindre boende. De hade insett att huset, förutom dem själva, huserade på oändligt mycket prylar som de egentligen inte behövde. Rum, garderober och förråd var fyllda med ”junk”. Mycket hade följt med av bara farten. De valde således att göra sig av med många personliga saker och rensa ut dem på ett strukturerat och genomtänkt vis. Nu ägde inte sakerna dem längre och de fick massor av plats. De sålde huset och gav sig ut på en lång resa tillsammans innan tillträdet till det nya. En av dem sa även upp sig från sitt chefsjobb under resan utan att ha något nytt jobb att komma tillbaka till. Det fanns ingen bestämd hastighet på de snurrande hjulen längre. De hade nu genom sitt aktiva val tagit kontrollen dragit ner på tempot till sin egen takt. De kunde också bestämma att de skulle resa iväg på nytt igen om två år. De satt sannolikt inte bara i soffan för att komma fram till och åstadkomma detta. Soffan må vara en underbar plats men akta dig så du inte bara konsumerar andras upplevelser därifrån och slår rot i den av fel anledningar.

Foto: Ulf Lundin