Första gången jag insåg att pengar var lika med frihet var jag sex år gammal. Jag låg framför TV:n och tittade på Pippi Långstrump som precis hade fått besök av poliserna Kling och Klang. Poliserna tyckte att det var på tiden för Pippi att flytta ut från sitt gigantiska hus, men Pippi sa bara “Nej, ni bestämmer inte över mig! Om jag vill bo kvar här så kan jag faktiskt göra det!” och pekade på sin kappsäck fylld med guldpengar.

ANNONS

Likt Pippi behöver vi alla ett buffertsparande, så kallade fuck off-pengar, därför att en sparad buffert leder till en stärkt frihetskänsla. Nyligen släppte SCB en rapport som visar på att var femte svensk inte klarar av en oförutsedd utgift på 11 000 kronor utan att behöva ta ett lån. En sådan ekonomi begränsar oss och kan leda till att vi hamnar i situationer som får oss att må dåligt och som vi inte alltid lyckas ta oss ur. Därför knyter vi handen i byxfickan, härdar ut eller mår psykiskt sämre. Men så behöver det inte vara! Du kan komma igång med ditt sparande här och det tar bara några minuter.

”Fuck off-pengar ger oss en fuck off-attityd”
Men så behöver det inte vara! En sparad buffert på minst 100 000 kronor är viktig att ha om det oförutsedda skulle inträffa. Om kylskåpet går sönder, om man behöver renovera något i hemmet, om man kanske befinner sig i ett ohälsosamt förhållande man behöver ta sig ur, eller om man inte trivs på jobbet – då ska man ha fuck off-pengar för att kunna förändra situationen.

Man ska inte behöva ta skit, man ska inte behöva härda ut. Händelser och situationer som inte är “balsam för själen” ska man kunna lämna – för att man kan. Man ska ha råd att ta hand om sig själv, man ska ha råd att separera om det inte funkar och man ska kunna säga upp sig på jobbet om man inte trivs. För att man vill, och för att man kan. Fuck off-pengar ger oss en fuck off-attityd och får oss att ta beslut vi annars inte hade tagit.

Sätt upp mål!
Första steget till att komma igång med ett buffertsparande är att sätta upp tydliga och konkreta mål. Mål som “jag ska spara” räcker inte utan du behöver bli mer specifik – hur mycket kan och vill du spara? Här är det viktigt att vara realistisk. Har du familj och barn kanske du inte har möjlighet att spara 60 procent av din lön även om du vill, men är du ung och fortfarande bor hemma är det kanske mer rimligt. Sätt upp mål som passar din livssituation!

Starta ett sparkonto!
Nästa steg är att starta ett sparkonto hos din bank. Detta sparkonto ska inte vara låst på något vis, du ska på ett enkelt sätt kunna komma åt pengarna om det skulle behövas. Lev efter devisen “spara först och slösa sen” och försök att göra det till en vana. Ställ in ett autosparande från lönekontot som drar av minst 10 procent av din lön varje månad i samband med löning och för över dessa pengar till sparkontot. I början kommer det vara svårt att leva på en “mindre budget” men väldigt snart kommer du vänja dig och tycka att sparande är kul!

Skriv inköpslistor!
Du kommer även snabbt att inse att planering är A och O. Undvik att spontanshoppa oavsett om du är i matbutiken eller på stan och lockas av alla reaskyltar och erbjudanden. Oftast är spontanköp just spontanköp och det vi så gärna vill ha för stunden klarar vi oss rätt bra utan. Skriv en lista på vad du verkligen behöver innan du ger dig ut i matbutiken eller gallerian och håll dig till den listan. Varje gång du uppnår ditt sparmål kan du unna dig en belöning.

Bygg din egen kappsäck med guldpengar!
I slutändan handlar det om att bli medveten om sina utgifter. Medvetenheten leder till att vi oftare tar rationella och genomtänkta beslut som gynnar vårt sparande. För vi behöver alla börja bygga en egen kappsäck med guldpengar.

ANNONS
ANNONS

Fyra sammanfattade tips för att bli en supersparare:
1. En förutsättning för att lyckas spara pengar är att ha ett mål med sparandet. Hur mycket vill du spara och under hur lång tid?
2. Spara först och slösa sen; sätt upp ett sparkonto och för över minst 10 procent av din lön så fort lönen kommer.
3. Undvik att spontanhandla när du går ut! Skriv en lista på saker du behöver och håll dig till den listan oavsett frestelser och tillfälliga rabatter.
4. Börja idag! Kom igång med ditt sparande här – det tar bara några minuter.

 – I samarbete med Danske Bank –

Namn: Andra Farhad
Ålder: 24 år
Bor: Stockholm
Gör: Vd för bolaget Börshajen och driver instagramkontot Börshajen