Deklarationen har börjat skickas ut till de svenska skattebetalarna. Här är några av avdragen du absolut inte får missa.

ANNONS

Så här i deklarationstider så ser man både nöjda och mindre nöjda miner. Oavsett hur ditt besked ser ut så är det aldrig fel att göra avdrag för att antingen få tillbaka mer pengar alternativt minska hur mycket du måste betala tillbaka. Börshajen listar fem av de vanligaste avdragen du kan göra på din inkomstdeklaration.

Dator eller surfplatta

Erbjöds du ingen dator eller surfplatta på din nya arbetsplats? Då har du rätt att dra av kostnaden för utrustningen på din deklaration. Tänk på att du då behöver kvitto för att styrka ditt inköp. Det ska även finnas skäl som säger att du verkligen behöver datorn eller surfplattan för att utföra ditt arbete.

Bil i tjänst

Kör du bil i tjänst? Då har du rätt till en del avdrag. Är det din egen bil så har du rätt att dra av 18,5 kronor per körd mil. Är bilen istället en förmånsbil sjunker beloppet till 6,5 per mil om drivmedlet är diesel och 9,5 per mil om drivmedlet är bensin. Tänk på att du behöver kunna styrka att bilen faktiskt använts i tjänsten genom exempelvis körjournal.

Kapitalförlust vid försäljning av värdepapper

Har du sålt aktier och gått med förlust? Har du även sålt aktier till vinst under samma kalenderår? Då kvittas förlusten som du gjort mot vinsten. Om vinsten inte räcker för att täcka förlusten får resten av förlusten dras av, upp till 70 procent.

Resor till och från arbetet

Reser du till och från arbetet med kollektivtrafiken? Är det avståndet över två kilometer mellan din bostad och arbetsplats? Då har du rätt att göra avdrag på det belopp som överstiger 11 000 kronor under ett kalenderår.

Reser du istället med bil eller motorcykel måste avståndet uppgå till fem kilometer, du måste även göra en tidsvinst på minst två timmar för att göra avdrag. Uppfyller du dessa krav har du rätt att göra avdrag på det belopp som överstiger 11 000 kronor. Räkna enkelt ut dina kostnader här!

Facklitteratur och tidskrifter

Behöver du facklitteratur eller tidskrifter i arbetet? Det du behöver göra är att visa upp kvitto på litteraturen samt styrka varför dessa behövs i arbetet för att få göra avdraget.

ANNONS
ANNONS

Viktigt att notera är att om du gör ändringar i din inkomstdeklarationen så kan du inte få tillbaka dina pengar redan i april.

Börshajen hjälper dig hålla koll på alla viktiga datum runt deklarationen, exempelvis när skatten ska betalas in.

Fler avdrag hittar du här: Skatteverket