Avgifter äter upp en stor del av värdet på dina fonder. Punkt. 

ANNONS

Att avgifter är en bov för våra finansiella tillgångar vet vi redan. Det har Börshajen och många andra sagt många gånger. Men jag måste säga det igen. För trots att de flesta av oss redan vet det gör vi ingenting åt det. Det jag ser tydligt som Ekonomi-PT är att de flesta vet om att avgifter både är vanligt förekommande och dåligt för värdeutvecklingen, men få gör förändringar. Och jag tror till stor del att det beror på att det blir för många beslut på en gång att man istället inte gör något. 

Men hur gör man då en ”snabb” höstrensning avgifterna? Både i avgifterna för de fonder du äger men privat men även som du äger via din tjänstepension.   

Sätt dig ner i lugn och ro. Se till att du har en uppkopplad enhet tillhands. Gärna en tablet eller en dator så att du enkelt kan navigera mellan flikar. Se till att du är uppkopplad och har ditt Bank-ID till hands. Avsätt åtminstone en timme för arbetet, gärna mer. Att fokusera är A och O för att inte bara ta reda på hur det ser ut, och att kunna börja ta action.  

När du är redo sätter du igång med följande lista. Börja med de fonder du har på depåer, på Investeringssparkonto (ISK) eller i kapitalförsäkringar. Fortsätt därefter med fondinnehavet i din eventuella tjänstepension. De uppgifterna hittar du genom att logga in på www.minpension.se

  1. Logga in på respektive bank/försäkringsbolag där tillgångarna finns. 
  2. Ta reda på vad varje fond kostar. Det står oftast under rubriken ”Förvaltningsavgift” och anges i %. Om du inte hittar avgiften där du är inloggad: kopiera fondens namn, gå till www.morningstar.se och klistra in fondens namn. Där kommer avgiften i % att visas under rubriken ”Förvaltningsavgift”. 
  3. Gör samma sak med samtliga dina fonder. Anteckna vilken bank/produkt du har fonden, vad fonden heter samt förvaltningsavgift i %.
  4. Nu har du en lista med samtliga fonder och dess kostnad. Allt över 0,5 % ska betraktas som högt.
  5. Du kan nu välja att byta fonder. Om du ska göra det och äger fonder via en depå, glöm inte att en vinst beskattas med 30% och att skatten regleras vid nästa deklarationstillfälle. Innehav i ISK och kapitalförsäkring beskattas istället schablonmässigt.

Vilka fonder ska du då byta till? 

ANNONS
ANNONS

Det beror på när du avser att använda pengarna, om du vill investera i aktivt eller passivt förvaltade fonder, men det påverkas även av om du är beredd att flytta pengarna till ett annat bolag eller förvaltningsform. Självklart är det bra att lägga en långsiktig plan för dina placeringar, men stopp nu! Det är precis det här som händer för de flesta. Valen blir för många och leder ofta till att INGENTING görs utan att allt lämnas som förut! 

GÖR SÅ HÄR ISTÄLLET: Titta om du kan hitta en jämförbar men BILLIGARE fond på samma ställe där dina pengar finns idag. Tycker du att det är svårt att leta efter informationen på nätet? Ring din nuvarande förvaltare, säga att du vill byta din nuvarande fond till en jämförbar men billigare fond. Fråga vilka alternativ som finns och hur mycket den kostar i %. Om du hittar ett billigare alternativ – BYT! 

Volià, svårare än så här är det inte att komma igång. Istället för att vänta med att göra en förändring till du har ALLA fakta, gör vad du kan för att få ner kostnaden NU. Höststäda undan dyra fonder och ersätt dem med jämförbara billigare fonder. Varje procentandel räknas och du kommer att tacka dig själv för att du gjorde denna förändring. Därefter kan du göra fler förändringar kring dina placeringar, men nu har du börjat ta action och det är ofta precis det som krävs för att du ska våga och orka ta nästa steg! 

Det här är den tredje och sista artikeln kring hur du städar din ekonomi. De andra hittar du här: https://borshajen.nu/2019/09/17/hoststadningen-i-ekonomin-dina-rorliga-utgifter/ och här https://borshajen.nu/2019/09/09/hoststadning-i-ekonomin/

Ekonomi handlar kort och gott om att ta kontroll. Om du städar ekonomin enligt mina tips kommer du att få en stark ekonomi som garanterat räcker längre än hösten!  

Följ mig på Instagram: ekonomipt eller på FB: Ekonomi-PT Financial Life Planning. Behöver du mer råd och personlig hjälp kring din ekonomi, välkommen att höra av dig till mia@ekonomipt.se.

Lycka till!

Mia Ingelström,
Ekonomi-PT på Financial Life Planning.