Ekonomi-PT, Mia Ingelström skriver om vikten att städa i sin ekonomi.

ANNONS

Nu är det dags att se till att hösten kan bli precis som du vill. Kick off, kick on, restart, makeover. Kalla det vad du vill men nu ska det ske. Kanske har du läst Andra Farhads sommarkrönikor om fuck off-kapital och investeringar, och det är klart att du ska nå dit. Men vad är första steget för att låta snack bli till verkstad? 

Som Ekonomi-PT ser jag människor genomgå precis det här hela tiden, och det finns faktiskt ett framgångsrecept. Det här är första krönikan av tre där jag kommer gå igenom tre vitala delar för att kicka igång din finansiella hälsa inför hösten och skapa marginaler i din ekonomi så att du kan skapa det fuck off kapital och investeringar du önskar. 

Den här krönikan handlar om det du ska göra först – rensa i dina fasta utgifter. 

Ett hushåll kan ha allt ifrån några fasta avtal upp till 20-30 avtal. Avtal som el, sophämtning, bredband, telefoni, larm, försäkringar i alla dess former är vi kanske vana vid att hantera och vi vet att vi kontinuerligt får information från leverantörerna om vårt avtal. Det som har adderats de senaste åren är alla andra typer av avtal vi signar upp oss på via nätet. Gymträning online via appar, ljudboksprogram, streamingtjänst för film och tv-serier, lagring på nätet och en hel massa andra prenumerationstjänster har fullkomligt exploderat i antal. 

Tyvärr går de flesta av dessa tjänster ”under radarn” för oss konsumenter. Månadskostnaden dras automatiskt från vårt kreditkort vilket betyder att man har noll kontroll över vad man faktiskt prenumererar på.  Ett stort problem är också de tjänster man testar gratis ett par veckor och som efter ett par veckor går över till ett betalande abonnemang.  

Så hur gör man då för att ta kontroll över sina fasta abonnemang?

  1. Ta hjälp av en app för att se vilka avtal du faktiskt har och betalar för. Mina tjänster, Tink, Zlantar och flera andra appar finns för att hjälpa till med just detta.
  2. Ta action direkt genom att säga upp de du inte behöver. Logga in, ring, använd en app för uppsägning – gör vad som krävs för att stoppa det direkt. Inte säker på om du vill ha kvar avtalet? Säg upp det nu och om du saknar det och ser att du verkligen behöver det, först då går du tillbaka och signar upp igen. Låt INTE avtal ligga kvar ”utifall att” du behöver dem. Använd istället pengarna till att bygga upp ditt Fuck off-kapital.
  3. Nu borde du bara ha kvar de avtal du faktiskt behöver. Men även här går det att göra underverk. Gå igenom varje avtal du har, benchmarka med vänner, kollegor eller nätsajter typ Compricer i vad ditt avtal borde kosta. Finns det möjlighet att ”baka ihop” försäkringar hos samma leverantör och på det sättet få rabatt? Undersök olika möjligheter genom att ringa och prata med leverantörer. Spela ut dem mot varann. Ge dig inte förrän du får vad du vill ha. Förhandla, fråga, kräv! Det kommer garanterat att ge effekt och i takt med att du tränar på leverantör efter leverantör kommer du att få blodad tand i att fortsätta. Det här är så kul när man ser vilket resultat det faktiskt ger. Flera tusenlappar i sparade utgifter per år är inte en ovanlig utgång efter en ”avtalssanering”. 

Så ja! Nu är du igång. Visst känns det skönt! Inte nog med att du troligtvis har sparat mycket pengar, du har även fått mycket mer kunskap. I hur din ekonomi ser ut, hur du kan gasa och bromsa vid behov men även hur ditt beteende kring pengar ser ut.

Hittade du många avtal du inte trodde du hade? Lyckades du förhandla ner många avtal genom att bara lyfta luren och berätta vad du ville ha istället? Alla dessa insikter kan du använda dig av framöver. De kommer att hjälpa dig nästa gång du tänker ange ditt kreditkortsnummer för en tvåveckors gratis prenumeration eller när du beställer en försäkring. Jag lovar att du kommer att tänka till på ett helt annat sätt när du ser hur mycket pengar det finns att spara!

I nästa krönika kommer jag att prata om hur du kan höstsstäda i dina rörliga utgifter. Missa inte den! Och fram till dess – följ mig på Insta på ekonomipt där jag ger tips på hur du kan skapa det ekonomiska liv du faktiskt har rätt till! 

ANNONS
ANNONS

Kör på, jag hejar på dig! 

Mia Ingelström, din Ekonomi-PT

Du har väl inte missat poddavsnittet med Mia Ingelström? Du hittar det här!