Nu är det dags att fortsätta höststädningen i ekonomin. Denna gången ska vi ta oss an de rörliga utgifterna. Rörliga utgifter är alla de utgifter du kan påverka eller till och med välja bort.

ANNONS

Om fasta utgifter handlar om att våga ringa och förhandla så handlar de rörliga utgifterna mer om att vilja ändra sitt beteende. För det är faktiskt det som det oftast handlar om – att välja.

Visst kan man tro och hävda att det handlar om att kunna ändra, men för att vara helt ärlig så är handlar det oftast om vad vi är beredda att ändra. Du är tex inte tvungen att äta lunch ute alltid, kanske någon gång, men sällan varje dag. Inte heller är du tvungen att köpa kläder eller presenter på ett speciellt sätt. Det finns massor med lösningar på hur köpen kan göras annorlunda och billigare.

Oftast handlar det om vad vi själva är vana vid eller vad vi själva förväntar oss när vi gör våra inköp och vad vi är beredda att ändra på. Om vi lyckas ändra på vårt sätt att tänka blir vi mycket mer fria i vad vi måste och vad som faktiskt kan välja att göras på annat sätt.

Men varför ska jag ändra på något? kanske du tänker. Och nej, du behöver inte ändra på något. Men du kan inte förvänta dig nya resultat om du inte börjar agera annorlunda. Det är ditt val om du vill komma närmare din dröm eller om du snabbare vill spara ihop ditt fuck off-kapital. Det är ditt val om du hellre väljer att spara mindre än att öka marginalerna för att faktiskt kunna spara mer.

Om du verkligen vill ändra på beteenden och är beredd att lägga tid och energi på att ändra invanda vanor så är du redo. Läs mina bästa tips nedan om hur du faktiskt går tillväga för att rensa i dina rörliga utgifter!

  1. Ladda ner en smart ekonomi-app, tex Tink eller Zlantar.
  2. Se till att ALLA transaktioner från de konton och kreditkort som du använder läses in och kategoriseras. Om du kan, läs in all information 12 månader tillbaka i tiden. Det ger bäst koll på hur det faktiskt ser ut. Gå igenom transaktionerna, kontrollera att det verkar rimligt och exkludera överföringar och återbetalningar som inte ska vara där. OBS! Du måste jobba med informationen du ser i appen – annars kommer den inte att stämma.
  3. Se till att ALLA utgifter i hushållet läggs in. Är ni två som köper mat ska bådas utgifter in. Det är så otroligt lätt att lura sig själv, och om kartläggningen ska bli rätt så måste du se till att den speglar hur det ser ut i verkligheten, inte hur du vill att det ska se ut.
  4. Använd konsumentverket som benchmark kring vilka utgifter du faktiskt bör ha i din situation. Jämför också med andra i din situation. Prata om det. Vad är rimligt att betala för hygienartiklar, mat osv?
  5. Utmana vad du lägger pengar på idag. Är det nödvändigt? Leder det här till större glädje/nytta för mig? Är det verkligen värt det?

När du har gjort det här kan jag lova att du hittar områden du vill och kan förbättra. Du kommer att se vad du faktiskt lägger pengar på och hur många bäckar små blir till en stor å. För det är oftast den reaktion jag får när jag jobbar som Ekonomi-PT åt kunder – ”HUR kunde det bli så mycket?!?!”

Om du gör i den här ordningen, det vill säga först utgår från hur det har sett ut året som gått och först därefter lägger en budget för du vill att det ska se ut, då kommer du att lyckas!

I nästa krönika i hur du höststädar din ekonomin, kommer jag att gå igenom hur du rensar i avgifter i ditt sparande. Missa inte det!

Lycka till!

ANNONS
ANNONS

Mia Ingelström, Ekonomi-PT

Följ mig på Instagram: ekonomipt, på FB: Financial Life Planning – Ekonomi-PT eller på www.ekonomipt.se . Vill du ha hjälp att se vad DU kan spara in på och få fram guldkorn du inte trodde fanns? Hör av dig till mia@ekonomipt.se

Du har väl inte missat Mias senaste krönika om hur man hanterar fasta utgifter? Har du inte läst den så hittar du den här!