Det börjar bli hög tid att lämna in deklarationen och med den föra in eventuella försäljningar av värdepapper. Börshajen förklarar hur du deklarerar värdepapper. 

ANNONS

Deklarationen trillade ner i brevlådan för snart en månad sedan och redan denna veckan så får flera svenskar tillbaka pengar på skatten. Men är du en av de som måste göra ändringar i din inkomstdeklaration så fanns inte möjligheten att få pengar redan nu.

En av de ändringar som är vanliga är försäljning av värdepapper, från en traditionell aktie- och fonddepå. Har du aldrig tidigare deklarerat en försäljning av värdepapper kan det kännas som en börda och ge huvudbry. Helt i onödan, för det är faktiskt enklare än vad du kanske tidigare trott. Börshajen ger dig en snabb genomgång på vad du behöver tänka på.

Ta fram inköpspriset

Steg ett när du ska deklarera värdepapper är att ta fram inköpspriset för aktierna. Detta hittar du enkelt på din avräkningsnota eller i ditt depåkontoutdrag. Här räknar du med både kostnad för aktierna samt den betalda courtagen.

Exempel

Lotta köpte 1000 H&M aktier för 100 kronor styck 2012

Lotta betalar då 100 *1000 kronor för aktierna = 100 000 kronor

Utöver detta har Lotta betalat 99 kronor i courtageavgift till banken.

ANNONS
ANNONS

Inköpspriset blir därför 100 099 kronor

Titta på aktiens historik

För att få fram rätt pris när du deklarerar är det viktigt att du tittar på aktiens historik. Detta gör du genom att först och främst ta ett utdrag från ditt depåkonto, här står allt som har hänt med aktien sedan du införskaffade den. Anledningen till varför du ska göra detta är för om du har köpt aktier i ett bolag som sedan har genomfört exempelvis en splitt så har värdet på aktierna sjunkit. Det vill säga, du ska, eventuellt, betala mindre i skatt.

Viktiga historiska händelser att hålla koll på är följande – split, nyemission, avknoppning, inlösen.

Räkna ut omkostnadsbeloppet

Efter att du genomfört stegen ovan är det dags att räkna ut omkostnadsbeloppet på dina aktier. Det vill säga den summa som du har betalt med dina redan skattade pengar. Se exempel nedan.

Exempel

Lotta betalade 100 kronor styck för sina 1000 H&M-aktier + 99 kronor i courtage.

Omkostnadsbeloppet per aktie blir därför 100 099 kronor/1000 ≈ 100,99 kronor per aktie.

Vad blir skatten?

Att räkna ut skatten som du ska betala för din aktieförsäljning är något du oftast inte behöver göra själv. Men om du fortfarande vill göra det så är det inte speciellt svårt. Se räkneexemplet nedan.

Exempel

Lotta säljer 1000 H&M aktier 2018, för en summa av 200 kronor styck

1000 H&M aktier á 200 kronor = 200 000 kronor

Försäljningspriset – omkostnadsbeloppet = 200 000 – 100 099 = 99 901 kronor

Beloppet som Lotta ska betala skatt för = 99 901 kronor

Skatt

Beloppet som beskattas är 99 901 kronor. Skatten ligger på 30 procent

99 901*0,70 = 69 930,7 kronor som ej beskattas

Skatten = 99 901 – 69 930,7 = 29 970,3 kronor i skatt

Notera att räkneexemplet är fiktivt och inte har räknat in några förändringar i aktien utöver värdeökning.

Ej tillgång till uppgifter – schablonmetoden

Har du inte tillgång till uppgifterna ovan? Då kan du använda dig av schablonmetoden. Detta gör du enkelt med ett knapptryck på skatteverkets hemsida. Tänk på att denna metoden endast bör göras i extremfall eftersom tillvägagångssättet aldrig är lönsamt om inte aktierna ökat mer än 400 procent. viktigt att komma ihåg är även att metoden inte får användas på terminer, optioner samt teckningsrätter, fondaktierätter eller inlösen- och säljrätter som du har fått genom aktieinnehav.

Om du inte själv orkar räkna ut ditt omkostnads belopp kan du använda dig av skatteverkets uträknar på deras hemsida.