Hur började mitt intresse för aktier och aktiehandel? Det är en av de vanligaste frågorna jag brukar få. I den här artikeln berättar jag mer hur min tonårshobby utvecklades till ett heltidsjobb som daytrader.

ANNONS

Mitt intresse för aktier har funnits där länge. Det började att ta fart under tonåren. I gymnasiet läste jag teknikprogrammet och var intresserad av matematik. Dessutom hade jag mycket energi och sökte ständigt nya utmaningar. Jag tränande och tävlade också mycket, bland annat på gym och cyklade mountainbike. Hemma pratade vi ofta om aktuella nyheter och min far har alltid varit en stor inspirationskälla för mig. När han en dag berättade att Ericsson skulle göra en nyemission väcktes mitt intresse. Vad innebar det? Jag började att läsa på om både Ericsson och hur börsen fungerar. Jag tyckte att det lät spännande och ville gärna vara med och köpa aktier i nyemissionen. Då jag ännu inte var myndig fick jag hjälp av min far att öppna en aktiedepå hos banken. Jag tog mitt sparkapital som bestod av pengar jag tjänat in på diverse extraarbeten samt födelsedagspengar och satte in på depån. Ericsson blev mitt allra första köp. Nyemissionen löpte väl ut, mest på grund av tur, och därefter ville jag lära mig allt om börsen. Jag läste ekonomisidorna i tidningen och gick med i föreningen Unga Aktiesparare.

Studier i Lund och daytrading
När gymnasiet var avklarat var det dags för universitetet. Jag flyttade till Lund och läste både till civilingenjör och civilekonom. Inriktningen blev finans, något som passade mig väldigt bra. I samband med flytten till Lund och eget boende, började jag också handla med aktier dagligen. Intresset fick allt större utrymme och ofta daytradade jag på dagarna och pluggade på nätterna. Många kursare tyckte nog att jag var en konstig filur, men jag har alltid gått min egen väg. Mitt tips om ni ska studera är att välja något ni tycker är roligt!

ABB och market making
Jag investerade till en början i olika aktier och provade olika handelsstrategier. Snart insåg jag att market making passar mig. Jag fick även specifikt upp intresset för ett bolag, nämligen ABB. Denna passade som ”tradingaktie” och jag lärde mig vad som påverkade kursen och bolaget. Under ett par år var ABB i princip den enda aktien jag handlade. När börsen sen minskade spreaden (minskade tick-sizen för de noterade bolagen på OMXS30) var det inte längre lönsamt att enbart handla ABB. Jag tvungen att tänka om och bredda mig. Min strategi idag går ut på att jag ställer priser och tjänar spreaden i många olika värdepapper. Jag gör det på sekundbasis och med många små affärer skapas en vinst. Min handel är oftast ganska jämn och jag tar inte lika stora risker som en del andra traders. Detta fungerar idag, men genom erfarenhet vet jag att man som trader måste vara beredd på att justera sin strategi och sitt handelssätt allt eftersom marknaden förändras och nya förutsättningar uppkommer.

Framgångsfaktorer
Att mitt intresse för aktier i tonåren har lett till att jag idag arbetar heltid med daytrading tror jag inte är en slump. För att nå framgång (oavsett område) tror jag att det krävs ett brinnande intresse och vilja att lägga ner den tid som krävs. Mitt intresse för aktier har successivt utvecklats sedan tonåren och jag har under åren skaffat mig både mer erfarenhet och kunskap. Dessutom tror jag att daytrading passar mig och min personlighet. Det går snabbt och händer ständigt saker som utmanar och kräver min uppmärksamhet. Detta i kombination passar mig. Samtidigt lägger jag ner väldigt mycket tid på mitt arbete. Det gäller både förberedelser, uppföljning och att läsa på och uppdatera mig om vad som händer på marknaden och i omvärlden. Jag vill ständigt utvecklas och bli bättre.

Mina tips till er som också vill utveckla er handel, oavsett om det är att börja spara i liten skala eller bli daytrader, är att fundera på vad ni tycker är roligt. Hitta ett handelssätt, en sparform eller en bransch som intresserar er och läs sedan på. Intresse och kunskap kring det man handlar är oerhört viktigt. Som 16-åring anade jag inte att det var just aktier jag skulle arbeta med sedan, men jag är glad och tacksam att jag idag har förmånen att arbeta heltid med mitt stora intresse.

ANNONS
ANNONS

Tips! Använd gärna kommentarsfältet nedan till att komma med tankar, åsikter och önskemål på inlägg.  I nästa artikel skriver jag mer om hur man som nybörjare kommer igång med sitt sparande.

/Eric