Börshajens vd och grundare, Andra Farhad, ger dig fem actions om hur du kan få dina pengar att arbeta för dig på börsen. Bygg en egen pengamaskin som levererar passiva inkomster till dig – medan du sover!

ANNONS

Text: Andra Farhad

Väldigt många människor jobbar hårt för att tjäna mer pengar, men sätter pengarna i madrassen varje månad när lönen kommer in på kontot. Många tycker att tre till fyra procent ränta på sparkontot vore bra. Men trots att de får noll procent och trots att det finns fler alternativ på marknaden än ett nollräntekonto låter sju av tio pengarna stå.

Att vara medveten om den finansiella världen och ta reda på hur man kan hitta nya möjligheter att få passiva inkomster är avgörande för en ekonomiskt stabil framtid.

Det kapital man har sparat ihop ska sättas i arbete. Har du sparat ihop ett kapital har du möjlighet att få mer pengar utan att göra något annat än att äga dina pengar. Du investerar genom att “låna ut” ditt kapital till andra som får det att växa. Det finns några enkla knep för hur du kommer igång och hur du bygger en egen pengamaskin. Avkastningen beror på hur länge du kan avvara dina pengar samt vilken risk du är villig att ta; låg, medel eller hög risk. Men hur gör man för att komma igång?

Starta ett Investeringssparkonto (ISK-konto) hos din bank! Första steget till att börja bygga din pengamaskin är att starta ett ISK-konto. Ett ISK-konto är som en tom “sparbox” vilken du kan fylla med olika innehav. Du kan spara i exempelvis aktier, fonder och andra finansiella produkter. Det som skiljer ISK från ett vanligt aktie- eller fondkonto är att du via ISK slipper betala skatt när du säljer med vinst och betalar istället en årlig schablonskatt på värdet av ditt sparande. Det blir med andra ord billigare och besparar dig en hel del administrativt arbete!

Sätt en plan! När du har startat ett ISK-konto är det dags att börja fylla kontot med olika innehav. Men för att veta vilka innehav du ska investera i är det viktigt att först sätta en plan så att du har något konkret att utgå ifrån. Här är det viktigt att du bestämmer dig för två saker, dels hur länge du kan avvara ditt kapital, men även vilken risk du är beredd att ta. Du kan också dela upp pengarna (det vill säga skapa olika portföljer) så att du har olika tidshorisont på olika “portföljer”. Jag har en pensionsportfölj med rätt låg risk där jag har ca 70 procent av mitt kapital och sparar för min pension, en framtidsportfölj för ca 5-10 år fram med medelhög risk där ytterligare 20-25 procent av kapitalet ligger och växer för större händelser i livet som exempelvis att skaffa familj eller köpa större hus, och en “kortsiktig” portfölj med hög risk men som endast har 5-10 procent av totala kapitalet för ca 1-3 år fram där jag investerar i bolag som jag anser vara i ett spännande skede men som jag inte vill behålla på längre sikt.

Investera endast pengar du har råd att förlora! Att investera i finansiella produkter innebär alltid en risk. Även om börsen gått bra historiskt sett finns det alltid en risk att din investering tappar i värde. Det är viktigt att vara medveten om det och försöka diversifiera (sprida riskerna) portföljen så gott det går. Genom att följa några enkla grundprinciper kommer din portfölj må bättre vid en eventuell nedgång än om du inte gör det.

Lägg inte alla ägg i samma korg! Ett bra sätt att sprida riskerna är att investera kapitalet i olika bolag, i olika branscher och fördela det på både aktier och fonder. Känner man sig osäker på aktier men tryggare med fonder kan man till en början ha större delen i fonder, cirka 60-70 procent, och en mindre del i aktier, ca 30-40 procent. Det funkar även lika bra att ha större delen i aktier och mindre delen i fonder. Det är viktigt att ha en rad olika aktier och fonder, gärna minst 12-15 olika innehav i olika branscher. På så sätt får du en bra riskspridning vid en eventuell nedgång.

ANNONS
ANNONS

Var långsiktig och spara regelbundet! Ju längre tid du kan avvara dina pengar, desto bättre. Genom att spara regelbundet på månadsbasis och vara långsiktig minskar du risken i portföljen vid en eventuell nedgång genom att du snittar ner dig. Vid långsiktiga investeringar har du även möjlighet att nyttja ränta på ränta effekten, det Einstein lär ha kallat för världens åttonde underverk, som enkelt kan förklaras som snöbollseffekten. Ju mer du rullar snöbollen, desto större blir den. På precis samma sätt fungerar det med ditt sparande – ju fler aktieutdelningar du får och ju fler återinvesteringar du gör, desto mer växer ditt kapital. På det sättet kan du enkelt bygga en egen pengamaskin som levererar passiva inkomster till dig – medan du sover!

Namn: Andra Farhad
Ålder: 24 år
Bor: Stockholm
Gör: Vd för bolaget Börshajen och driver instagramkontot Börshajen
Läser just nu: Hjärnkoll på Pengarna av Elin Helander