Den danska storbanken Jyske Bank har valt att börja ta betalt för de kunder som har stora summor liggandes på banken.

ANNONS

I tider där vi gärna undviker onödiga avgifter och gärna låter våra pengar jobba för oss kan Jyske Banks besked om att inför minusränta för privatpersoner låt som något taget ur en mardröm. Men det är ingen dröm, banken gick nämligen under dagen ut med att man valt att inför en minusränta på -0,6 procent.

Drabbar bara de rika

Har du ett konto på banken? Då kanske det är dags att bli orolig. I alla fall om du har en förmögenhet på över 7,5 miljoner danska kronor. Den nya negativa räntan drabbar nämligen enbart de privatpersoner som har ett innehav på över 7,5 miljoner danska kronor liggandes på banken.

Men bara för att man har ett innehav på över 7,5 miljoner danska kronor så betyder det inte att man automatiskt måste acceptera den negativa räntan. Likt ett banklån kan privatpersonerna nämligen komma överens med banken om att inte betala räntan.

Nödvändig åtgärd för banken

Jyske Bank har själva gått ut och påpekat att åtgärden är nödvändig. Detta då många har pengar liggandes på banken samtidigt som den danska styrräntan ligger på minus.

–Jyske Banks resultat påverkas väsentligt av en miljö med uthålligt negativa räntor, kommenterar Jyske Banks vd Anders Dam minus räntan.

ANNONS
ANNONS

Jyske Banks räntenetto föll 6 procent under det första halvåret 2019 om man jämför med samma period i fjol. Detta trots en ökad affärsverksamhet.

Börshajen har tidigare skrivit om hur du köper din första aktie. Vill du lära dig hur du går tillväga så har vi gjort en nybörjarguide som hjälper dig steg för steg här!