Forskning visar att över 70 procent av nyårslöften om nya vanor hålls några veckor, men redan efter sex månader har många brutits. Börshajen lär dig hur du kan förbättra dina chanser att göra 2018 till året då du håller dina löften och säkrar upp din ekonomiska framtid.

 

ANNONS
Text: Shoka Åhrman

 

Statistik visar att var åttonde man och var femte kvinna avger ett nyårslöfte. Hur tänker du starta det nya året och vad har du för nyårslöfte? Oavsett om svaret är att stressa mindre, äta sundare, komma igång med träningen, eller spara mer så finns det några saker du kan tänka på för att öka chansen för att lyckas hålla löftet längre än några veckor.

 

För att klara av att hålla dina löften behöver du sätta upp konkreta och tydliga mål. Du behöver ha delmål, en tydlig målbild och framförallt ett syfte (ditt ”varför”) med det du vill uppnå. Ditt ”varför” blir det som hjälper dig att avstå njutningen/belöningen idag för att istället få en framtida belöning – det vill säga för att du ska kunna nå din målbild. Det kan exempelvis innebära att avstå bullen på eftermiddagsfikan för att du vill gå ner i vikt eller spontanköpet när du lockas av något i skyltfönstret och istället spara till ditt framtida jag.

 

Att genomföra en beteendeförändring är krävande, särskilt i det tidiga skedet. Våra vanor formas i hjärnan och det tar oss i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana. Så börja redan idag med att påbörja det som om cirka två månader kommer att vara dina nya vanor. Skjut inte upp det där månadssparandet i fonder du har tänkt starta, ta dig tiden för din pensionsgenomgång och starta aktieportföljen du har tänkt placera dina sparpengar i. Många väntar på rätt tid och tajming, min rekommendation är att göra det idag. Bättre tajming än just nu kommer inte. Tänk långsiktigt istället för att försöka hitta rätt tajming på marknaden, och ta dig tid för att sätta en plan för ditt sparande och din pension. Du kan revidera planen längs vägen, det viktiga är att komma igång!

 

Spara kan man göra när som helst, den rätta tidpunkten är här och nu idag!

 

Tre steg för att lyckas nå ditt mål
1. Sätt upp tydliga mål för ditt sparande! Exempelvis hur mycket ska du spara ihop, sätt en slutsumma eller en summa som du lägger undan varje månad.

 

2. Sätt upp en tidsplan för målet! Om du exempelvis sparar till en resa, lägenhet eller pension. Tidshorisonten är jätteviktig.

 

ANNONS
ANNONS
3. Sätt upp mätbara mål för att löpande kunna mäta dina framsteg! Följ upp på månadsbasis, kvartalsbasis eller årsbasis. Tänk på att inte stressa upp dig vid tillfälliga börsnedgångar om du sparar långsiktigt. Du har varken tjänat eller förlorat några pengar innan du har sålt. Och du bestämmer själv när du ska sälja.

 

Shoka Åhrman, Börshajens sparekonom, är utbildad nationalekonom med inriktning på finansiell ekonomi och beteendeekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och har arbetat med finansiell rådgivning i femton år. Hon är aktuell med en ny bok inom privatekonomi som inom kort ges ut av Natur & Kultur.