Daytradern Eric Olaison går igenom hur en vanlig arbetsdag ser ut för honom.

ANNONS

Under dygnets 24 timmar händer det mycket på världens börser. Klockslagen är viktiga att ha koll på om du vill lyckas med dina investeringar. Häng med mig under en börsdag!

07:00 – God morgon!
Jag börjar dagen med frukost och ett par koppar kaffe. Samtidigt läser jag igenom Dagens Industri och har morgonnyheterna på i bakgrunden. Det är alltid bra att ha koll på nyheterna och vad som händer i världen, detta påverkar ofta börsen.

07:30 – Förberedelser inför dagens handel
Jag sätter mig vid datorn och läser igenom statistik, rapporter och nyheter som släppts innan börsens öppning. Jag skriver även ner viktiga tidpunkter att ha koll på under dagen, det kan vara rapporter, räntebesked eller andra påverkande nyheter. Jag försöker planera vad jag bör fokusera på under handelsdagen. Försöker också mentalt föreställa mig olika scenarion och hur jag ska agera därefter. Jag sätter alarm på alla viktiga tidpunkter under dagen, då jag lätt glömmer bort tiden.

08:45 – Morgoncall
Under morgoncallen byggs orderböckerna upp och jämnviktspriset skapas. En kvart innan öppning börjar auktionen för att fastställa jämnviktspriset på aktierna. Mellan 08:45-09:00 sker ingen handel, men kan man se orderdjupen, vilket ger mig en indikation inför dagens handel.

09:00 – Stockholmsbörsen öppnar
Vid öppningen blir det full fart och mycket handel. De två första handelstimmarna är det som mest intensivt för min del och jag vill helst inte bli störd under förmiddagen.

ANNONS
ANNONS

12:00 – Lunch?
Mitt på dagen när de flesta går iväg på lunch brukar handeln bli lite lugnare. Jag äter oftast ingen lunch, har aldrig riktigt haft tid för det. Istället passar jag på att läsa mail och ringa samtal.

14:30 – Nyheter och statistik
Viktiga nyheter, siffror och statistik brukar oftast släppas på eftermiddagen. Det kan till exempel vara räntebesked eller amerikansk sysselsättningsstatistik som påverka marknaden. Här är det viktigt att vara beredd på svängningar i marknaden.

15:30 – Nordamerika öppnar
Börserna i USA och Kanada öppnar för dagens handel. Det brukar innebära att det händer en hel del på marknaden och handeln blir återigen mer intensiv.

16:25 – Stängning påbörjas
De nordiska börserna stänger vid olika tider. Oslo Börs stängningscall börjar 16:20-16:25, Danmark börjar 16:55-17:00 och Sverige + Finland 17:25-17:30.

17:25 – Stängningscall på Stockholmsbörsen
Stängningscallen som fastställer dagens slutkurser inleds. Nu måste jag få iväg dagens sista ordar och det är ofta hektiskt. Handeln i aktierna stänger sedan slumpvis under en halv minut från kl 17:29:30, men man vet aldrig i vilken ordning. 17:30 stängs börsen.

17:30 Europabörserna stänger
De europeiska börserna, så som London, Frankfurt och Paris stänger också nu. Om jag har utländska innehav jobbar jag vidare och stämmer av respektive börs stängning. Nu är det lite lugnare så jag passar också på att utvärdera dagens handel och planera inför nästkommande handelsdag.

19:30 – Middag och paus
Efter stängning är det dags för middag. Jag försöker att koppla bort tradingen och går sedan gärna en promenad eller åker och tränar. Plöjer annars gärna någon bra serie eller läser en bok, gärna om trading.

22:00 – USA stänger
Runt 22-tiden brukar jag kolla hur den amerikanska börsen stänger. Det ger ofta en indikation om hur Asien kommer gå under natten och hur de europeiska börserna öppnar nästa dag. Jag går igenom händelserna under handelsdagen och kollar upp vem som gjort vad och hur andra traders agerat. Det kan ge en idé om vad jag ska fokusera på under nästkommande dag. Sen säger jag god natt!

Har du frågor eller funderingar får du gärna ställa dom i kommentarsfältet nedan.

/Eric