Pengar är bra att ha och jobbigt att vara utan. Kring det tror jag de flesta är överens. Tyvärr är man ofta oense om pengar i en relation och många bråk startar av att man tycker olika kring hur pengar ska hanteras.

ANNONS

Text: Joel Bladh

Saken blir inte bättre av att man ofta väntar med dessa diskussioner tills pengarna fattas och det blir laddade och jobbiga samtal. Kanske har detta att göra med att vi pratar väldigt lite om pengar i allmänhet i samhället och även undviker samtalsämnet hemma tills det är för sent?

Det är synd tycker jag. Tänk vad ett sådant (bra) samtal kan leda till! För mig och min familj var detta starten på ett helt nytt liv! Det fick oss att börja se annorlunda på pengar, att börja prioritera oss själva och även våra framtida jag. Pengasamtalet är inte exklusivt för de med god ekonomi, tvärtom, det behövs oavsett om du är arbetslös, studerande och lever knapert, eller befinner dig i en välmående relation med dubbla inkomster. Om du är ensamstående, än viktigare! Låt en nära vän eller släkting agera förtrogen samtalspartner.

Vad ska man prata om då? Egentligen allt och lite till. Pengar genomsyrar våra liv så egentligen ska man prata om livet. Man kan till och med kalla det för ett utvecklingssamtal för relationen. Pengar är tillfällig ”lagringsmedia” för det vi strävar efter att uppleva. Vissa mål tar ett helt liv, andra några år. Det viktigaste av allt är att samtalet sker i en positiv anda och med öppna öron. Att få reda på vad din partner vill är a och o för en lyckad och förstående relation. Det skapar drivkraft framåt.

Därför ska du få några tips av mig som har hållit ett sånt här ”Money talks”-samtal:

ANNONS
ANNONS

1. Förbered dig och din partner på samtalet i god tid så att det sker på lika villkor för er båda. Det ska vara inbokat i kalendern och gärna något ”extra”. Försök få bort störningsmoment (inklusive barn). En middag på tu man hand om ni kan få barnvakt eller en långpromenad med sovande bebis är förslag på former för samtalet.

Innan samtalet skriver du och din partner, var för sig, ner svar och på följande frågor:

2. Vad är det ultimata målet för dig och din familj?
Dröm loss även om drömmarna känns avlägsna och fordrar mycket dineros. Våga visa ditt rätta jag!

3. Vad vill du uppnå inom några år?
Några önskningar som ligger lite närmare och är enklare att uppnå. Det är bra att skapa morötter längs vägen.

4. Vad har du för syn på pengar?
Är de av ondo eller godo? Vad ska de (få) som blir över användas till? Sparande för framtiden och i vilken utsträckning?

5. Har ni en rättvis ekonomi?
Lyhördhet är ett måste eftersom ämnet är känsligt. Det kan blotta upplevda orättvisor som kanske inte tagits upp förrän nu. Om inkomstfördelningen är skev finns också en jämställdhetsaspekt med i bilden som behöver hanteras.

6. Vad är du beredd att göra för att förbättra er familjeekonomi (det blir mycket mer konstruktivt än att berätta vad den andre kan ändra på)?
Spara mer? Utbilda dig? Byta jobb? Sidoinkomst? Skapa en budget?

Efter, eller ännu hellre under samtalet, så skriver ni ner de saker ni kommer fram till. Det blir mer verkligt då och inte bara löst prat.

En häftig mix av drömmar, konkreta mål och förbättringsförslag för er familjs ekonomi. Ni måste inte lösa allt. Se detta som början på något nytt! Pengasamtalet förädlas sedan vidare till en mer konkret familjeplan genom att ta reda på vad de olika delarna kommer att kosta, vilken tidshorisont ni har för dem och hur pengarna ska sparas och genereras.

Förhoppningsvis blir samtalet startskottet för en bättre familjeekonomi, en bättre relation och så småningom, uppfyllande av era drömmar!