Från och med idag och en period framöver kommer jag blogga för Börshajen. I fokus står privatekonomi, sparande och aktiehandel. Genom min artikelserie här hoppas jag kunna dela med mig av min kunskap och samtidigt inspirera fler till att komma igång med sitt sparande.

ANNONS

Eric Olaison

Innan jag börjar med artikelserien tänkte jag kort presentera mig. Jag brukar kalla mig själv en ”aktienörd”, det är mitt stora intresse som jag idag dessutom har förmånen att arbeta med. Jag har handlat med aktier sedan jag var 16 år och gick i gymnasiet. Jag började smått med ett litet startkapital och stor okunskap. Daytrading på heltid började jag med 2004 i samband med att jag flyttade från Varberg till Lund för att studera. Vid Lunds Universitet läste jag till civilekonom (inriktning finans) samt till civilingenjör på LTH. Oftast handlade jag under börsens öppettider och pluggade sedan på nätter och helger.

Efter examen fortsatte jag med min trading på heltid. Jag har aldrig arbetat på en bank eller liknande, utan valt att arbeta hemifrån i egen regi. Under åren har jag haft lite olika strategier, men fokuserar idag på kortsiktig handel (market making/scalping, mer om det blir det i en kommande artikel) i många olika papper och instrument. Många brukar vilja veta exakt vad eller hur jag handlar. Jag har hittat en edge som fungerar utifrån min personlighet, men har också under resans gång fått justera mitt handelssätt många gånger efter marknaden och dess förutsättningar. Vad som passar för mig behöver inte nödvändigtvis fungera för någon annan – och tvärtom.

Genom denna artikelserie hoppas jag kunna tipsa och inspirera er att hitta just ert sätt att investera. Förutom trading föreläser jag en del och har även ett stort intresse för bilar. Jag hade tänkt att bli bildesigner från början, men finansintresset tog över. På min lediga tid läser jag också gärna finansrelaterad litteratur (boktips kommer framöver!).

Ämnen i artikelserien börsskolan

Det finns många spännande ämnen och vinklar på temat privatekonomi och aktiehandel. De kommande veckorna har jag valt ut några ämnen som jag tycker är viktiga att ha kunskap om. Jag tänkte börja ganska grundläggande för de som är nybörjare, därefter blir det lite mer avancerat. Jag hoppas att det ska vara en intressant och inspirerande blandning både för er som är nybörjare och för er som redan har mer kunskap och erfarenhet av sparande och investeringar.

Här är några ämnen/teman som kommer framöver:
– Kom igång med ditt sparande
– Grunderna i aktiehandel
– Strukturen på aktiemarknaden
– Mitt börsdygn
– Boktips
– Handelsapplikationer
– Så hittar du din edge
– Analys – så här tänker jag
– Riskhantering (money management)
– Derivat
– Börspsykologi
– Aktier vs. fonder
– Tape reading
– Statistiskt arbitrage
– med mera……

Kunskap är viktigt

Varför är det då så viktigt att ha kunskap om detta? Jag anser att om man väljer att placera sina pengar på börsen, då måste man också ha kunskap kring hur finansmarknaden fungerar. Det är viktigt att förstå att investeringar på börsen (oavsett om det är aktier, fonder eller derivat) är förknippade med risker. Många tror att man kan tjäna snabba pengar på börsen, men man kan lika väl förlora dem. Jag vill betona att det är lättare att tjäna pengar när börsen går upp, men svårare när kurserna faller. Med kunskap och förståelse kring marknaden är man mer rustad och förberedd när det väl händer. Min förhoppning är att artikelserien ska täcka in många olika finansrelaterade ämnen och därmed besvara de frågor som jag vet att många ofta funderar kring gällande investeringar. Kunskap är som sagt viktigt, med det och ett brinnande intresse har man goda förutsättningar att lyckas med sitt sparande. Kom också ihåg att alla investeringsbeslut är dina egna, mina tips och åsikter här i artikelserien utgår ifrån mig själv och mina erfarenheter. Tänk igenom din egen situation innan du tar beslut kring din privatekonomi eller gör investeringar.

ANNONS
ANNONS

P.S. Vad vill ni läsa om? Har ni önskemål eller frågor? Använd gärna kommentarsfältet nedan och kommentera tankar, åsikter eller frågor, så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem under eller i slutet av artikelserien.

Här kan du läsa en del av Eric Olaisons börsskola. Denna artikel handlar om hedgefonder.