Känns meningen igen? Att veta hur man ska leva sitt liv är sannerligen inte givet och enkelt. Ska man bara vara i nuet eller ska man även blicka framåt? I min bok: Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi skriver jag: ”Om framtiden saknar riktning blir nuet oroligt”.

ANNONS

Text: Joel Bladh, författare

Jag tror verkligen att det är så och för min egen del började jag må mycket bättre när jag upptäckte vilka möjligheter sparande och investerande ger både nu och sen. Tyvärr är meningen överst i denna krönika ursäkten som gör att de snuvar sitt eget framtida jag på precis de drömmar de vill leva. I nuet räcker inte pengarna till för drömmarna och därför slösas de bort i onödan på att trösta själen lite här och nu. Man ger lätt vika för de belöningsmekanismer som hjärnan sänder ut, de som gör att man skämmer bort sig själv och unnar sig ofta i nuet. En till pryl som skänker ett kortvarigt rus av endorfin dövar det dåliga samvetet en stund. Att man sen har svårt att få pengarna att räcka till i slutet av månaden, att man inte har några reserver, att man lever ett riskabelt liv här och nu orkar man inte ta tag i.

Min beskrivning av en vanlig Svensson som missbrukar endorfin och missköter sin ekonomi är kanske något dystopiskt men jag vill påstå att allt för många lever sina ”carpe-diem-liv” med skyddslappar för ögonen och boxar in sig i en allt för snäv kortsiktig ram.

Till att börja med: Du ska fortsätta leva länge och väl! Vi har aldrig haft det bättre och levt längre än idag. Det är ett faktum. Det finns inget som säger att detta inte kommer fortskrida. Vi lär oss hela tiden mer om oss själva och hur vi fungerar och forskningen jobbar dag som natt för att hjälpa oss att få ett friskare och längre liv. Det kommer bara bli bättre, och det var inte bättre förr. Sannolikheten att du får ett långt liv är oändligt mycket större än att du dör imorgon som den där ursäkten säger. Det är ganska obegripligt att vi ändå lyssnar mer på den än omfamnar de möjligheter som skänks oss. Om vi nu mest sannolikt får ett långt liv så är det väl det man borde pränta in? ”Passa på att lev hela livet, du kommer mest sannolikt få ett långt liv”.

Tänk om mänskligheten kunde jobba mer med sannolikheter än möjligheter! Allt är nämligen möjligt – det är sådant som Triss-reklam och andra lotterier ständigt spelar på – men sannolikheten för att det inträffar är ytterst begränsat. Fokuset hamnar på fel plats och kreditkortet dras på bekostnad av det.  

Här kommer lite mer fakta: För att kunna leva hela livet behövs pengar. Dagens pensionssystem, även med höjd pensionsålder, är inte så kompatibelt med det långa och lyckliga liv som vi ändå hoppas och tror att vi ska få. Det är allt fler överens om. Pengarna kommer inte att räcka till nuvarande nivåer och detta är ett viktigt argument för att spara om man inte vill ha lägre pension än sina föräldrar. Dessutom vill jag hävda att sparande i nuet för framtiden faktiskt inte är tråkigt utan skänker lycka både nu och sen. Lycka nu för att pengarna som läggs undan gör att det känns bra, det kan faktiskt ge dig samma rus som den där onödiga prylen! Lycka sen för att pengarna lever och frodas vidare in i framtiden tillsammans vid din sida. De arbetar dessutom för dig dag som natt under hela tiden. Du kan till och med göra roliga saker längs vägen, det kan inte bli bättre!  

Att spara och leva nu är inte en motsatsförhållande. Man kan njuta dubbelt.

ANNONS
ANNONS

Lycka till med att leva ditt liv fullt ut (på ett sparsamt vis)! 

Foto: Ulf Lundin