Rik på börsen, går det? En ny bok påstår redan i titeln att det aldrig varit enklare. Det är, om man ska tro författaren, inte ens särskilt komplicerat.

ANNONS

”Det har aldrig varit enklare att bli rik: så blir du en vinnare på börsen” ger receptet på framgång. Låt marknaden göra jobbet!

Titta noga på avgiften!

Författaren Henrik Norén har mer än 30 års erfarenhet från finansmarknaden i hela Norden, ger ett enkelt tips i sin första bok, alltså att låta marknaden göra jobbet.

Henrik Norén säger i en intervju att bokens slutsats är att dagens finansexperter, skickliga analytiker, traders och investerare, gör det lätt för privatpersoner att hänga på. Men det allra bästa för en småsparare är att hitta en bred exponering med låg avgift.

Att kunna räkna ut vilka fonder som kommer att slå marknaden är en omöjlighet rent statistiskt, ungefär lika sannolikt som att man ska vinna högsta vinsten på lotto enligt Dagens PS.

Gäller också proffs

”Det enda man vet, med säkerhet, är hur stor fondavgiften är och att den spelar väldigt stor roll för det långsiktiga sparandet. Titta på avgiften”, säger Henrik Norén.

Det finns förstås alltid de som faktiskt lyckats med att bli snabbt rik på börsen, men i princip alla tjänar på att titta noga på avgifterna och ha en bred exponering. Det gäller alltså inte bara privata småsparare utan också professionella investerare, enligt Norén.

Långsiktig avkastning

Norén anser att nyckeln till att bli rik på börsen är att förstå ”varför marknaden som helhet ger en överlägsen långsiktig avkastning”, och att inte lyssna på finansindustrin som lockar med snabb avkastning.

ANNONS
ANNONS

”Titta på statistiken, så ser vi att nästan alla aktiva fonder underpresterar mot det index man jämför sig med. Marknaderna är svåra att slå, särskilt när det finns en avgift som ska betalas”, säger Henrik Norén om sina slutsatser.

Läs mer om hur höjd återbäringsränta gör pensionssparare till vinnare.