Det här är första delen i en återkommande serie där vi delar med oss av olika sätt att nå ekonomisk trygghet. Varje artikel kommer att bestå av 3 tips och vi kommer att börja med grundläggande fakta för att sedan öka nivån med mer avancerade tips. Artikelserien är framtagen i samarbete med AdCityMedia.

ANNONS

#1

När Börshajens vd Andra Farhad köpte sin första aktie var hon 16 år gammal. Hon hade inte lärt sig om investeringar hemifrån och pengarna hon investerade kom från veckopengen. Trots detta lyckades hon spara ihop till sin första miljon innan hon fyllt 20. Lärdomen här är att alla kan investera – oavsett bakgrund, förutsättningar och storlek på plånboken. 100 kronor är bättre än 0 kronor och även om du inte har någon tidigare erfarenhet eller kunskap kan du komma långt på relativt kort tid.

Börshajens bästa tips för att komma igång är att starta ett ISK- eller AF-konto hos din bank eller hos någon av nätmäklarna. Det tar inte mer än några minuter att komma igång.

#2

Det är aldrig för tidigt att börja spara. Eller för sent. Oavsett om du är 18 eller pensionär finns det goda anledningar att komma igång i dag.

För dig som är ung kan små summor växa sig stora. Anledningen är inte bara att du har många år på dig att spara utan även ränta-på-ränta-effekten, vilket innebär att du som placerar dina pengar får ränta på dina pengar och även ränta på den räntan du har tjänat in föregående år. Den här snöbollseffekten gör att du med lite tålamod kan få en liten summa pengar att växa sig till en stor summa under åren som går.

För dig som är lite äldre finns det fortfarande goda anledningar att komma igång. Även du kommer att dra nytta av ränta-på-ränta-effekten de år du är aktiv och genom att placera dina pengar i fonder kommer dina pengar att växa i värde jämfört med om du sparat dem på ett vanligt konto. Det visar historien och även om historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning är det en bra fingervisare. Är du orolig för att förlora de pengar du investerar eftersom du kommer att behöva dem inom kort kan det vara en bra idé att inte satsa dina pengar i aktier eller fonder med hög risk och istället satsa på minde riskfyllda investeringar såsom obligationsfonder.

ANNONS
ANNONS

#3

Gör det enkelt för dig. Att automatisera så att din bank drar en viss summa pengar från ditt konto som placeras i samma fond varje månad kan vara ett bra första steg för dig som är nybörjare. Vill du hellre placera pengarna själv i olika fonder och aktier kan det vara ett bra tillvägagångssätt i början att göra sparandet till en naturlig del av din månatliga rutin när du betalar räkningar.

Du har väl inte missat Börshajens podcast? Lyssna på det senaste avsnittet om spelbranschen här!

Oavsett hur du väljer att placera dina pengar är handel med värdepapper alltid förenat med risker och framtida avkastning är aldrig given. All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.