Det här är andra delen i en återkommande serie där vi delar med oss av olika sätt att nå ekonomiskt trygghet. Varje artikel består av 3 tips. Såhär i början av serien är tipsen på nybörjarnivå och vi kommer att höja nivån allt eftersom.

ANNONS

Den här artikelserien är framtagen i samarbete med Adcitymedia. Har du missat den första delen och de 3 första tipsen? Börja då med att läsa de tipsen här.

#4

Bli en Börshaj - med oss

Som vi alltid säger på Börshajen: kunskap är makt. Det gäller särskilt när du ska välja vilka företag du ska investera i. Innan du köper en aktie är det viktigt att du läser på, läser på och läser på om företaget för att kunna avgöra om det är ett företag du tror på.

De flesta börsnoterade företag tillhandahåller information som du behöver för att kunna göra din analys, på sina webbsidor. Informationen är ofta märkt med IR eller investor relations. Läs om deras verksamhet, årsredovisning, bedömning av marknaden och ta del av info om när nästa investerarträff är.

Saker du bör kika på:

  • Hur det ser ut för branschen som företaget befinner sig i, är den på upp- eller nedgång?
  • Affärsidén och om du tror på den
  • Hur stor marknadsandel företaget har
  • Historisk lönsamhet
  • Om företaget har en stabil avkastning på sitt egna kapital
  • Vem som är vd och vilka som sitter med i ledningsgrupp och om du känner förtroende för dessa

Mycket av detta finns i företagens årsredovisningar. När du blir mer varm i kläderna och känner att du har fått en bättre förståelse för hur börsen fungerar kan du lära dig mer om nyckeltal och fundamental analys. Vill du redan nu lära dig om fundamental analys kan du läsa vår serie här.

ANNONS
ANNONS

#5

Bli en Börshaj

Du kan spara kortsiktigt och till olika mål (kanske till semestern, sommarstugan eller elcykeln), men viktigast är ändå att du alltid har ett (helst månatligt) långsiktigt sparande igång där du kontinuerligt fyller på innehavet i de företag du har analyserat och bestämt att du tror på. Genom att spara i samma företag under lång tid undviker du att behöva oroa dig över de toppar och dalar som naturligt inträffar.

Att investera långsiktigt innebär att du lägger grunden för en bättre boendesituation och ett rikare liv som pensionär. Som vi pratade om i Del 1 är det enklast att göra detta genom att automatisera ditt sparande, så att det exempelvis varje månad den 26:e dras en summa från ditt konto.

Investmentbolag passar sig särskilt bra för långsiktigt sparande och kanske ännu bättre om du inte känner dig helt hemma på att analysera bolag än. Här kan du läsa mer om investmentbolag.

#6

Bli en börshaj

Det bästa investeringar är de som blir av. Och 100 kronor är bättre än 0 kronor. Alla investerar efter sina egna förutsättningar och det finns inget rätt eller fel när det kommer till hur stor summa du ska investera varje månad. En klassisk regel är dock att sätta av 10 procent av lönen.

Ett sätt att se detta på är att du betalar dig själv för allt slit du utfört den senaste månaden. Istället för att alla dina pengar går till räkningar och fasta utgifter säkerställer du att den som förtjänar dem mest får betalt – du själv.

Du har väl inte missat att läs de tre första tipsen som gör dig till en börshaj? Gör det här annars!