Det här är tredje delen i vår återkommande serie ”Så blir du en Börshaj”. Såhär i början av serien är tipsen på nybörjarnivå och vi kommer att höja nivån allt eftersom.

ANNONS

Artikelserien är framtagen i samarbete med Adcitymedia. Har du missat de första 6 tipsen hittar du del 1 här och del 2 här.

#7

Bli en Börshaj

Det är den äldsta klyschan i ekonomisk historia. Med goda anledningar. Det må låta tråkigt, men det fungerar. Sparar du alla dina pengar i ett bolag som går dåligt försvinner alla dina pengar. Sprider du istället ut dina investeringar i exempelvis tio olika bolag, förslagsvis i olika branscher eller på olika marknader, får du en säkrare riskspridning. På finansspråk brukar detta kallas för diversifiering.

En klassisk tumregel när det kommer till att sprida sina risker är att:

  • investera i minst 12 olika aktier eller 7 fonder
  • investera i företag på olika marknader och branscher
  • spara regelbundet (varje månad) för att öka ditt innehav över tid och så sätt undvika att pricka in en topp eller dal.

Ett annat sätt att sprida riskerna på är investera i både aktiefonder (med generellt högre risk) och investmentbolag (med lägre risk).

#8

Bli en Börshaj

ANNONS
ANNONS

370 miljarder av svenska sparpengar investeras i olja, gas och andra fossila bränslen. Varför? Det är en bra fråga utan bra svar. Särskilt eftersom det har visat sig att hållbara företag är mer lönsamma. Det finns alltså ingen anledning att inte investera hållbart. Det som är bra för planeten ger dig, helt enkelt, cash i fickan.

Att investera hållbart gör dig inte bara en vinnare rent investeringsmässigt, det gör dig också till en klimathjälte. Visste du till exempel att det är 27 gånger mer effektivt att flytta sitt pensionskapital till en hållbar fond än att äta ekologiskt, panta, hålla nere sin vattenförbrukning, äta mindre kött och resa mindre?

Oxford University har studerat hållbarhetsarbetet hos mer än 200 företag och kommit fram till att dessa, jämfört med företag som inte arbetar hållbart:

  • 90 procent av fallen minskade sina kapitalkostnader.
  • 88 procent av fallen har en bättre operativ drift, vilket har positiv inverkan på bolagets kassaflöde.
  • 80 procent av fallen har en starkare aktiekurs.

Du som ändå funderar på att investera i företag som inte är hållbara behöver vara medveten om riskerna. Ett oansvarigt hållbarhetsarbete, till exempel miljöarbete, kan kosta ett företag både i form av rykte och pengar. Detta drabbar företagets finansiella ställning. Bolaget kan få svårare att låna pengar, då kreditbetyget påverkas negativt, samt dyrare upplåning då företagets kreditspread vidgas.

#9

Bli en Börshaj

Du kommer att gå på nitar när du ger dig in på börsmarknaden. Det händer alla, oavsett vem du är och vilka monetära förutsättningar du har. Att bli en börshaj handlar därför mycket om att testa dig fram och att lära dig av dina fram- och motgångar. Genom att investera mindre summor i början för att lära dig hur marknaden och börsen fungerar kommer du att lägga grunden för en tryggare och mer framgångsrik investeringsstrategi.

Klassiska misstag som många gör är att:

  • lyssna på andra
  • ha en övertro på sin egen förmåga och de företag man tror på
  • att sälja så fort en aktie börjar att gå dåligt
  • att tänka kortsiktigt och att investera i aktier med hög risk

Börshajen träffade för en tid sedan näringslivstoppen och miljardären Claes Dahlbäck för att diskutera aktieaffärer och hur nybörjare kan lära sig att investera. Vi frågade honom:

Nybörjare gör ofta misstag, vilka misstag gjorde du?
– Jag köpte aktier som alla andra skulle köpa och det lärde jag mig tidigt att man inte skulle göra. Sen lär du dig mer av de dåliga affärerna än av de bra. Du ska aldrig bara ta rygg på någon annan utan du måste lära dig att lita på dig själv.

Så gör som Claes – lär dig av de dåliga affärerna!

PS. Vintern 2019/2020 kommer vi att genomföra Börshajen Academy – en gratis föreläsningsturné i Malmö, Göteborg och Stockholm. Fokus ligger på att ge er så mycket kunskap och inspiration från några av Sveriges, och världens, främsta experter inom investeringar. Vi kommer att släppa biljetterna inom kort – och de som prenumererar på vårt nyhetsbrev kommer att få förtur till gratisbiljetterna. Signa upp dig här! DS.