Många har nu så smått börjat räkna ner dagarna till jul. Men utan kontroll över dina utgifter är det lätt hänt att julklappspengarna smälter bort lika snabbt som ischokladen i munnen. SPPs sparekonom, Maja Englund, delar med sig av sina bästa tips för att maxa kassan – inför, under och efter ledigheten.

ANNONS

Text: Maja Englund

1. Maxa klirret, minska prylarna – Kanske har du både saker och kläder som mest samlar damm? Passa på och sälj dem innan jul. Nätet vimlar av secondhand-sajter! Eller varför inte testa att anordna en adventsloppis om du har mycket grejer? Både ett roligt tidsfördriv och en aktivitet som kan ge pengar.

2. Boka bussigt boende – Miljöombyte gör mycket för kropp och själ och många gånger är destinationen sekundär. Det finns flera sätt att hitta gratisboenden om du har ett öppet sinne. Bytessajten Homeexchange förmedlar kontakter världen över och gör det möjligt att byta bostad med andra för en tid. Känner du att det pirrar i fingrarna efter lite trädgårdspåtning på varmare breddgrader eller att du längtar efter en fyrbent vän? Spana då in Housecarers, där kan du få bo gratis i utbyte mot att du tar hand om huset och eventuella husdjur. Eller varför inte passa på och förena nytta med nöje och ”wwoofa”? Med andra ord; volontär-arbeta på en ekologisk lantgård i utbyte mot kost och logi.

3. Ortens pärlor – Oavsett om du semestrar på hemmaplan eller inte, kommer du säkert fylla dina dagar med aktiviteter. Men det behöver inte kosta skjortan – varför inte utnyttja lokaltrafiken till en naturskog eller lekpark? På många ställen finns det också möjlighet att besöka en bondgård eller en så kallad 4H-gård – en mindre gård med djur som drivs ideellt – som är gratis att besöka. Om vädret inte visar sig från sin bästa sida vill jag slå ett slag för gamla hederliga ”bibblan”.

4. Ta kontroll över småköpen – Lägg pengarna på det du verkligen uppskattar istället för småköp. Ta med dig en vattenflaska i väskan istället för att köpa vatten, två uteluncher i veckan blir ca 10 000 kronor på ett år … ja du fattar!

5. Ta det lugnt och tänk framåt – Semester ska vara just semester. Är ekonomin knaper är det inte meningen att du ska vända ut och in på dig själv. Ta det bara lugnt i år och ägna lite tid åt att byta en ovana mot en god. Se över dina sparanden, fixa autogiron som dras direkt efter lön och se till att du har separata sparanden för exempelvis semester, nytt boende och pension – det är mycket lättare att hålla motivationen uppe när du specificerat målen! Glöm inte att spara hållbart, för en bättre värld och en godare avkastning!

ANNONS
ANNONS

Maja Englund är sparekonom och chef på pensionsbolaget SPP och brinner för att öka engagemanget för pension och hållbart sparande. Hon är utbildad nationalekonom från Uppsala Universitet och har mångårig erfarenhet av ekonomi och sparande. Maja menar att fler sparare behöver upptäcka makten de har i sitt sparande, för att realisera sin egna drömmar men även för att påverka samhället i stort.