Förra året spenderade vi svenskar i snitt 7 800 kronor bara under julen. Det gör december till årets dyraste månad. Vi har tagit fram 3 tips på hur du överlever den.

ANNONS

Enligt HUI, Handelns Utredningsinstitut, beräknades en enskild person i Sverige spendera cirka 7 800 kronor i december på mat och saker förra julen. Det är cirka 1 600 kronor mer än övriga månader på året. En trend som bör brytas.

Framtidsfeministen satsar på begagnat

I Börshajen podcast möter Andra Farhad experter inom det som rör privatekonomi och finans. I avsnitt fem gästar Framtidsfeministen, Sandra Bourbon, för att bland annat prata om de ekonomiska problemen som kan uppstå i december.

– Julklappar är dyrt så i min familj brukar vi köra ett julklappsspel. Det innebär att alla tar med sig två presenter för 150 kronor styck, som vi sedan tävlar om. Men i år blev årets julklapp begagnade saker och därför tänker jag att man tar något begagnat som man har hemma istället. Jag tycker att man måste tänka på att julklapparna inte ska vara det primära, istället bör man tänka på varandra och umgås, säger Sandra Bourbon i Börshajen podcast.

Ge bort ett sparande i jul

Ett alternativ till begagnade saker är att lägga undan pengar till sig själv eller att ge bort pengar till nära och kära som är öronmärkta för just sparande.

– Ett sparande är en investering i din egen eller någon annans framtid. Det om något borde vara årets julklapp. Om du inte köpt några julklappar än, gör inte det utan sätt istället av lite pengar till någon annan som ett sparande. För det kan verkligen vara ”life changing”, säger Andra Farhad i Börshajen podcast.

Tre tips för att överleva december

Gör en budget. Hur tråkigt det än kan låta så bör du göra en budget. Genom att hålla koll på både dina utgifter och dina inkomster så vet du hur mycket du har råd att lägga på julklappar, mat, julpynt med mera.

Skriv en inköpslista. När du väl har en budget, skriv en inköpslista för vad du behöver införskaffa. Genom att planera dina inköp så minskar du risken att småhandla och på så sätt onödiga utgifter. Firar du jul med hela släkten? Dela upp inköpen och ha knytkalas så hjälps ni åt under årets dyraste månad.

ANNONS
ANNONS

Konsumtionskompensera. Den personliga ekonomin varierar från person till person, men tänk på att sätta din ekonomi före onödiga inköp i jul. Ett smart sätt för att både äta kakan och behålla den är att konsumtionskompensera. Det innebära att om du handlar något på extrapris under julrean så sätter du undan de pengarna som du ”sparar” till en buffert.

Nya avsnitt av Börshajen podcast släpps varje vecka, natten till fredag. Perfekt sätt att avsluta veckan på, du hittar avsnittet med Sandra Bourbon här.