Alla vill vi ha en bra privatekonomi och vara stolta över vårt sparande. Men varför är det så få som är det? Varför råder det så ofta ett glapp mellan hur vi vill bete oss ekonomiskt och hur vi faktiskt beter oss? För visst har det inte bara hänt mig att jag spenderat pengar som jag hade lovat mig själv att jag skulle spara? 

ANNONS

Text: Elin Helander

På väg hem från jobbet passerar jag förbi ett skyltfönster med stora röda plakat som fångar min uppmärksamhet. I fönstret hänger flertalet rea-skyltar och bredvid en till skylt där det står treat yourself today! Jag står helt plötsligt inför ett val. Jag kan välja att gå in i butiken och unna mig något, eller så kan jag välja att avstå – att gå vidare och låta pengarna jag eventuellt skulle spenderat vara kvar på kontot. Men visst skulle det vara kul att komma hem med ett nytt klädesplagg, och kanske kan jag hitta ett riktigt kap därinne?

Hjärnan älskar snabba belöningar
Alla vill vi spara pengar och ha en bra privatekonomi. Trots detta spenderar vi lätt pengar vi hade tänkt spara. Anledningen till detta beror på att vi lätt faller för frestelser och impulser. För visste du att vår hjärna egentligen inte är gjord för att spara pengar? Den är gjord för att söka snabba belöningar. Därför jublar den när vi unnar oss något nytt fastän vi vet att vi kanske egentligen borde ha sparat pengarna istället.

Vår hjärna är bra på att tänka kortsiktigt och detta leder till att vi har svårt för att fatta beslut som är bra för oss på lång sikt. Exemplen på vår kortsiktighet är många och påverkar inte bara hur vi hanterar pengar, utan många delar av livet. Fastän vi vet att det är bra att träna ligger vi gärna kvar i soffan och kollar på ett till avsnitt av vår favoritserie. Vi vet att det är bra att äta hälsosamt trots detta frestas vi lätt till att ta en bakelse om möjligheten erbjuds, fastän vi planerade att göra precis tvärs om. Samma sak händer med oss när det gäller pengar.

Sparande handlar om att avstå konsumtion idag, för att lägga undan pengarna till ditt framtida jag. Dock är frestelserna att konsumera idag många. Bara på väg hem från jobbet en vanlig dag passerar jag flertalet reklamskyltar och skyltfönster som pockar på min uppmärksamhet och försöker få mig att konsumera. Och vår hjärna älskar ju snabba belöningar!

Men det finns knep att ta till för att bli bättre på att behålla pengarna. Många av oss får lön i dagarna och därför tänkte jag ge tips på hur du kan öka dina chanser att lyckas med sparandet denna månad. Genom att samarbeta med vår hjärna kan vi hjälpa den på traven till att bli bättre på det här med pengar.

Öka dina chanser att lyckas genom att samarbeta med din hjärna
Sätt upp ett tydligt mål hur mycket du vill spara denna månad. Tänk inte att du vill spara mer pengar, utan gör målet konkret. Exakt hur mycket vill du spara? Att bara tänka att vi skulle vilja spara mer är för luddigt för vår hjärna att förstå. Du behöver veta hur mycket du vill spara för att kunna veta hur mycket du kan göra av med under månaden. Sätt sedan över denna summa så fort du får pengar in på kontot. Spara alltså i början av månaden istället för i slutet. Gör det till en rutin att först ta hand om ditt framtida jag innan du låter pengar rinna iväg på nöjen här och nu.

ANNONS
ANNONS

Eftersom vi nu vet att hjärnan älskar belöningar, ge den det. Bestäm dig för vad du ska belöna dig själv med i slutet av månaden när du nått målet. Det kan vara vad som helst som du gillar. Det kan kosta pengar eller vara gratis. Kanske unna dig själv en spa-kväll i badet med en bra bok? Eller att gå ut och ät på restaurang? Bara du vet vad som är en bra belöning för dig. Detta kommer hjälpa dig att motstå rea-skyltar och budskap som vill få dig att konsumera saker du inte hade tänkt köpa – med dessa knep ser du till att ditt framtida jag får det bra.

3 tips till att bli en supersparare denna månad:

  • Sätt upp ett tydligt mål hur mycket du ska spara denna månad
  • Lägg undan sparpengar direkt när lönen kommer
  • Belöna dig själv när du nått målet för månaden

Elin Helander har en fil. kand i psykologi och en master i kognitiv neurovetenskap från Amsterdams universitet. Hon arbetar som forskningsansvarig på fintech-företaget Dreams, är grundare till Moneymind – ett initiativ för att utbilda och forska på hur beteenden och ekonomi hänger ihop – och hon föreläser. Hon har också släppt boken Hjärnkoll på pengarna. Elin jobbade tidigare med forskning inom kognitiv neurovetenskap på Karolinska institutet.