I veckans utgåva av Börshajens nyhetsbrev vill vi inspirera dig att komma igång med ditt sparande. Steg ett för ALLA är att se till att spara ihop en buffert som man kan ta av om något oförutsett inträffar. Som Börshajens vd och grundare, Andra Farhad, skriver i sin krönika: ”Fuck off-pengar ger oss en fuck off-attityd och får oss att ta beslut vi annars inte hade tagit. Man ska ha råd att ta hand om sig själv, man ska ha råd att separera om det inte funkar och man ska kunna säga upp sig på jobbet om man inte trivs. För att man vill, och för att man kan.” Och visst är det så, tack för att du peppar oss Andra!

ANNONS

Berit Behring, vd Danske Bank, skriver numrets gästkrönika. Även Berit tycker att det är avgörande att kvinnor ska kunna påverka sin egen livssituation, vare sig de vill lämna en dålig relation eller satsa på sin dröm. Hon tycker att ”Dra-åt-helvete-pengar” behövs. ”Att spara är att investera i sig själv och sina möjligheter. Man kan kalla det för livets krockkudde – för både män och kvinnor.”

Johanna Kull har en masterexamen i Nationalekonomi och flera års erfarenhet av privatekonomi och sparande. Idag arbetar hon som Sparekonom på Fondbolagens förening. I numrets Fondkrönika ger Johanna tre bra grepp för att komma igång med pensionssparandet.

I veckans Börsskola lär vi dig om superkraften ”ränta-på-ränta”, vi reder ut hur olika börser, marknadsplatser och listor fungerar och vad som skiljer dem åt samt slår hål på de vanligaste myterna om varför det är så svårt att komma igång med sitt sparande.

Vi hälsar vår nya nya sparekonom, Shoka Åhrman, varmt välkommen till Börshajen. Shoka är utbildad nationalekonom med inriktning på finansiell ekonomi och beteendeekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och har arbetat med finansiell rådgivning i femton år. Hon är aktuell med en ny bok inom privatekonomi som inom kort ges ut av Natur & Kultur. Shoka kommer att skriva utbildande artiklar för Börshajen och även hålla medlemsutbildningar och föreläsningar. Vi är superglada att Shoka vill dela med sig av sin kunskap, sina erfarenheter och tankar till alla Börshajar.

Vi hoppas att du får en inspirerande läsning, kommer igång med ditt sparande och önskar dig lycka till med investeringarna!

ANNONS
ANNONS

Joanna Redebrandt Törngren
Chefredaktör Börshajen