Inkomstdeklarationen börjar den här veckan dimpa ner hos de svenska hushållen. Börshajen ger dig allt du behöver veta.

ANNONS

Vi börjar närma oss deklarationstider och redan under morgondagen börjar inkomstdeklarationen skickas ut till dig med digitalbrevlåda. Och hur härligt är det inte att få tillbaka en liten slant från skatteverket?

Kanske kan du använda pengarna för att påbörja ett sparkapital för framtiden eller bara för att ha ett härligt fuck off-kapital när det kan behövas. Nedan hittar du alla datum du behöver hålla koll på.

Viktiga datum för skatteåterbäringen

7-13 mars

Under den här perioden skickas inkomstdeklarationen ut till personer som har en digital brevlåda, exempelvis Kivra. Inkomstdeklarationen kommer då i form av en pdf-fil. Tänk på att du senast den 28 februari var tvungen att registrera din digitala brevlåda för att du ska få tillgång till deklarationen nu.

19 mars

Den 19 mars är det dags att börja deklarera. Du kan nu logga in hos Skatteverket för att se din deklaration, godkänna eller börja genomföra ändringar.

2 april

Sista dagen för att godkänna deklarationen om du vill få tillbaka pengarna innan påsk. Notera att detta endast gäller om du har digital brevlåda och inte gör några ändringar.

8 april

Nu börjar pengarna trilla in på kontot hos de svenskar som genomförde stegen under 2 april.

15 april

Nu är alla pappersdeklarationer utskickade till svenska folket.

2 maj

Kritiskt datum! Den här dagen är nämligen sista dagen att skicka in deklarationen till skatteverket. Missar du det riskerar du att få betala förseningsavgifter.

4-7 juni

Under den här perioden börjar skatteåterbäringen skickas ut till alla som har fått ett positivt besked på inkomstdeklarationen.

ANNONS
ANNONS

Bluffmejl i omlopp

Men det är inte alltid frid och fröjd när inkomstdeklarationen skickas ut. I takt med att deklarationerna dimper ner hos svenska skattebetalare ser även bedragare möjligheten att sko sig på andras bekostnad. Det är Expressen som har rapporterat om att bluffmejl börjat skickas ut till privatpersoner. I mejlen ombeds mottagaren att klicka på en länk för att få ut sina pengar. Men när personen trycker på länken ombeds hen att skriva in sitt kontonummer eller att ge ut sina bankuppgifter.

Skatteverket går därför ut med följande rekommendation för personer som mottagit mejl eller sms som misstänks vara falska:

  • Klicka inte på länkar.
  • Öppna inga bilagor.
  • Svara inte på meddelandet.
  • Raderar.

Börshajen har tidigare skrivit om den sänkta skatten 2019. Har du koll på vad det innebär?