Sommaren är här och än så länge har inte det mesta regnat bort. För att kunna leva vårt bästa liv under semestern gäller det att pengarna räcker till. Börshajen förklarar hur du gör en sommarbudget, vilka fällor du bör undvika och tips på hur du håller nere kostnaderna.

ANNONS

Du har säkert suttit i flera månader och planerat inför allt kul du ska göra i sommar, inte en sekund får gå till spillo under din dyrbara semester. Vi håller med, det är en tid då allting ska kännas härligt och minnen för livet ska skapas. Men lika mycket tid som du lagt på att planera semestern har du antagligen inte lagt på att planera din ekonomi.

Har du verkligen råd med allt som du vill hinna med? Det kan bara du själv svara på, men för att ta reda på det kan du göra en sommarbudget. Här är våra bästa tips.

Gör din egen sommarbudget

Ingen vill logga in på mobilbanken och se att pengarna knappt räcker till en glass när solen bränner mot huden. Detta går självklart att undvika.

Börja med att räkna ut hur mycket pengar du har att spendera i sommar. Lägg sedan hela denna summan i en pott och fördela efter dina tänka utgifter.

Exempel på sommarbudget 2019

Semesterpott = 20 000 kronor

Mat – 5 000 kronor

Resa – 10 000 kronor

Fika – 2 000 kronor

ANNONS
ANNONS

Nöje – 3 000 kronor

Budgeten är satt exklusive alla räkningar etc som tyvärr fortsätter att komma under semestern.

Fällor att se upp med under semestern

  • Snacks – många dagar på stranden innebär även att pengarna också tar slut snabbare. Läsk, glass och annat smått kan kosta flera hundra per dag. Lägger du 100 kronor om dagen på snacks kostar det dig 3 000 kronor i månaden. 3 000 som du kan ha betydligt roligare för. Ta istället med dig hemifrån och det blir betydligt billigare.
  • Impulsköp – oj vilken fin skjorta eller blus som hängde där. ”Det är ju ändå semester” – tack och hej 1 000 kronor. Sen använder du plagget två gånger. 500 kronor per användning. Var det verkligen värt det? Nja, tänk istället ett extra varv på vad du skulle kunna göra om du skippade de där impulsköpen. Tänk hela tiden – behöver jag verkligen det här?
  •  Utemat – Självklart ska du kunna unna dig att käka lite gott ute. Men att göra det till en vana är en dålig idé. Se istället till att göra matlådor och ta med till stranden. Varför inte grilla en extra gång istället för att betala flera tusen för att någon annan grillar åt dig?

5 tips – så håller du nere kostnaderna i sommar

  • Svemester – den svenska kronan är svag och därför blir det även dyrare för oss svenskar att åka utomlands. Om du kan och vill kan det vara smart att stanna kvar i Sverige under sommaren. För det finns ju inget bättre än svensk sommar.
  • Köp storpack – har du barn? Vill både du och barnen äta glass i stora lass? Det är klart att ni vill, men en vanlig magnum kostar cirka 25 kronor i butik. Om fyra personer ska äta glass innebär det att fem minuters njutning helt plötsligt kostat er 100 kronor. Köp istället storpack och lägg i frysen. Vad väljer du: fyra glassar eller GBs storpack med arton pinnar för 90 kronor?
  • Sprid ut kostnaderna – Har du fortfarande en månad kvar innan du ska gå på semester? Se då till att sprida ut kostnaderna så att inte allt som du behöver köpa inför semestern kommer under samma kalendermånad. Allra helst vill du sprida det över ett år.
  • Boka saker i förtid – älskar du att göra saker och ting spontant? Sluta upp med det och boka saker i tid istället. Det blir oftast betydligt billigare.
  • Rabatter – att köpa saker till rabatterat pris är ofta väldigt förmånligt, se till att leta upp rabatter på internet eller i butiker. Ett tips är att exempelvis handla allt som är i säsong. Därefter kan du planera dina middagar och andra vardagsinköp.

Börshajen älskar sparande och även om vi verkligen tycker att du ska njuta av sommaren och din semester borde du även ta ett par minuter och fundera på ditt sparande. Börshajen träffade nyligen Marcus Hernhag som då berättade hur du lyckas med ditt aktiesparande. Läs den artikeln här!