Sparande till barnen är viktigt, och en möjlighet att tidigt lära barn om ekonomi. Det visar sig att nio av tio tillfrågade föräldrar har ett sparande till sina barn.

ANNONS

I en undersökning som Kantar Sifo Prospera utfört åt Fondbolagens förening säger 90 procent av föräldrarna med barn under 18 år att de sparar till sina barn, berättar Dagens PS.

De allra flesta, sju av tio, har valt att spara i fonder till sina barn. De allra flesta väljer också månadssparande.

Sparande i fonder bättre än sparkonto

”Något färre sparar på sparkonto i årets mätning, vilket är bra. Eftersom ett barnsparande vanligtvis är väldigt långsiktigt är det fördelaktigt med en exponering mot de finansiella marknaderna för att öka chansen till högre avkastning”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Hon säger också att det är bra med månadssparande i fonder för att sprida riskerna, och att ett sparkonto betyder att pengarnas värde faktiskt urholkas med tiden på grund av inflationen.

Månadssparande populärt

Hur mycket man vill och kan spara till sina barn skiljer sig förstås från familj till familj. Det viktiga är att man försöker få till ett regelbundet sparande.

”Ett månadssparande på 500 kronor per månad i en fond kan resultera i ett riktigt bra bidrag till exempelvis en insats till första lägenheten. Med en genomsnittsavkastning på 8 procent per år i 18 år skulle barnet ha över 230 000 kronor på sin myndighetsdag”, säger Johanna Englundh.

Johanna Englund säger också att ISK (investeringssparkonto) är bra för de allra flesta, och att det är viktigt att tänka över om du ska spara i ditt eget eller barnens namn.

ANNONS
ANNONS

”Om du vill ha möjligheten att kontrollera när barnet ska få tillgång till sparandet, och inte riskera att det går till nöjen och sådant du inte har tänkt, kan det vara en bra idé att spara i eget namn”, säger hon.

Vill du veta mer om hur du kan få din fond att växa? Det kan du läsa om här!