Som nybörjare kan det vara svårt att veta hur man ska investera sitt sparkapital. Här tipsar jag därför om hur du som nybörjare kommer igång och sätter samman en enkel portfölj för långsiktigt sparande.

ANNONS

Text: Eric Olaison

Jag brukar få många frågor just om hur man kommer igång med sitt sparande och hur man sätter samman en bra och diversifierad (riskspridd) portfölj. Ofta finns funderingar kring hur man ska fördela sitt startkapital och vilka aktier eller fonder som är bra. Det finns egentligen inget enhälligt svar på det. Eftersom vi alla är olika kommer också våra investeringar att se olika ut.

När det gäller investeringar är det dock viktigt att sprida riskerna genom att äga aktier i olika bolag och branscher. Lägg inte alla ägg i samma korg! Här delar jag med mig av ett generellt exempel kring hur man kan tänka:

50 000 I SPARKAPITAL
I detta exempel tänker jag mig att vi har 50 000 kronor i sparkapital. Av dessa är 20 000 kronor pengar som vi behöver inom 2-3 år (exempelvis till bil, resa, studier och liknande). Övriga 30 000 kronor avsätter vi för långsiktigt sparande (8-10 år eller mer). Min fördelning av pengarna skulle då se ut som följande:
• 20 000 kronor in på ett sparkonto.
• 25 000 kronor fördelas i 10 aktier.
• 5 000 kronor investeras i 2 fonder.

Sparkonto
Pengar du behöver inom kort ska du inte spekulera med. Trots att vi i dag har oerhört långa räntor (eller ingen alls) på våra sparkonton, skulle jag ta det säkra före det osäkra och sätta dem på mitt sparkonto.

Aktier
Mina 25 000 kronor skulle jag fördela genom att placera 2 500 kronor var i 10 olika aktier på Large Cap-listan. Jag skulle först välja tre investmentbolag (med substansrabatt) eftersom de har innehav i olika bolag och branscher (=riskspridning). Om investmentbolaget har en substanspremie, men du ändå vill ha just deras bolag kan man istället köpa aktierna efter dess portföljs vikt. På sidan ibindex.se kan man se vilka bolag som investmentbolagen har innehav i. Nu har vi en bra grund för aktieportföljen. Nästa steg skulle bli att välja ytterligare sju aktier, spritt på olika branscher. Mitt tips är att köpa aktier i bolag du förstår dig på. Bolag som har varor och tjänster som du använder eller tror på. Jag hade fördelat aktierna på bolag inom bank, verkstad, läkemedel, skog, telekom, fastighet och dagligvaror. Jag hade valt välskötta och stabila bolag, gärna med utdelning.

Fonder
Jag tycker generellt sett att fonder ofta tar ut alldeles för höga avgifter. Vill man dock ha fonder som ett komplement i sin långsiktiga portfölj bör man se över avgifterna. I exemplet har vi nu 5 000 kronor kvar som vi sätter i två olika fonder. Hälften hade jag till exempel investerat i Avanza Zero eller Nordnet Superfond. Båda är aktieindexfonder som placerar i de mest omsatta bolagen på Stockholmbörsen. Inga förvaltningsavgifter eller årliga avgifter tas ut. För att också få spridning i världen hade jag valt att investera resterande del i en globalfond (välj land eller världsdel efter risknivå och vad just du tror på).

Nu har vi fördelat vårt sparkapital och satt samman en enkel diversifierad portfölj. Vi har spridit våra sparpengar i tio aktier (olika bolag och branscher). Dessutom har vi investerat i två olika fonder (Sverige + världen). Vi har även avsatt pengar vi behöver inom snar framtid på ett sparkonto. Detta är en god grund för ett långsiktigt sparande.

ANNONS
ANNONS

Lång sikt och tillväxt över tid
Mitt tips till nybörjare är att hålla det enkelt och inte göra det inte för svårt, då finns risken att man tappar intresset. Det är också viktigt att komma ihåg att vi med vår långsiktiga portfölj eftersträvar en stadig tillväxt över tid. Vår portfölj är därmed ingen börsraket för ”snabba klipp”. Under resans gång måste vi vara beredda på att möta både upp- och nedgångar samt revidera och utvärdera innehaven. Fortsätt att spara, även när börsen faller. Genom att löpande månadsspara får du fler aktier när priset är lågt och färre när det är högt. På sikt är aktiesparande en god sparform, förutsatt att man har en diversifierad portfölj. Det hoppas jag att jag har inspirerat er till att skapa nu!

 

Redan när Eric Olaison, en av Sveriges absolut främsta investerare, var liten hade han siktet inställt högt – men att han skulle bli en av börsens tyngsta spelare och omsätta miljardbelopp från hemmet i Trosa hade han inte kunnat drömma om. Eric skriver en exklusiv artikelserie för Börshajens medlemmar där han delar med sig av matnyttig kunskap och lärdomar.