Börshajen har i samarbete med Prisjakt och Heja Livet tagit fram en serie för att hjälpa fler att förstå vikten av att konsumera hållbart.

ANNONS

Tänkonomi är en serie om sparande och hur enkel planering kan förbättrar din ekonomi både idag och för ditt framtida jag. I seriens fyra avsnitt möter Andra Farhad kända profiler som vet hur du kan förbättrar sitt sparande och tankesätt.

Tänkonomi – dåliga ekonomiska beslut

I det första avsnittet av Tänkonomi gästar Elin Helander, kognitionsvetare på Dreams, för att prata om psykologin bakom konsumtion och varför vi oftare konsumerar när vi egentligen borde spara.

Varför tar vi dåliga beslut när det kommer till vår ekonomi?

– Många har en önskan om att ta rätt ekonomiska beslut, men sen gör man något helt annorlunda i verkliga livet. Detta leder till att många inte har den privatekonomi som de från början hoppades på att de skulle ha. Det korta svaret till varför det är så är att det har att göra med hur vår hjärna fungerar. Den är inte skapt för att spara pengar, hjärnan är inte skapt för att avstå från frestelser, säger Elin Helander.

Vill du lära dig hur du kan motstå frestelsen och lära dig ta kontroll när det är bättre att avstå än att konsumera. Titta då på hela avsnittet med Elin Helander i spelaren ovan.

Tänkonomi kommer ut i fyra delar. Nästa avsnitt publiceras i augusti. Serien är framtagen av Prisjakt, Heja Livet och Börshajen. Filmproduktion av Kentsdottir Art & Production. Trevlig sommar!

ANNONS
ANNONS

Börshajen har tidigare pratat om vikten av att pruta på det mesta i vardagen. Vill du bli bättre på att betala mindre i vardagen? Lyssna då på avsnittet med prutexperten Ulf Ahrner här!

Länk till video