Är du intresserad av att börja spara pengar? En av de enklare sparformerna är ett traditionellt sparkonto, men det är kanske inte alltid det bästa alternativet. Börshajen lär dig vad ett sparkonto är och förklarar när det sparandet är något för dig samt när ett annat typ av sparande skulle vara bättre. 

ANNONS

Det här är ett sparkonto

Ett sparkonto är en typ utav depå som används för att spara pengar på, oftast till en buffert eller som vi på Börshajen säger fuck off-kapital. Ett sparkonto är oftast bundet till endast insättningar och uttag, där du som kund får ränta på dina insatta pengar.

Det finns olika varianter av sparkonton, på vissa måste du exempelvis låsa de insatta pengar över ett visst tidsspann. Det innebär att du under denna perioden inte kommer kunna göra några uttag. Andra sparkonton fungerar på så sätt att du har ett begränsat antal uttag, vilket betyder att om du överstiger dessa så måste du antingen betala en avgift alternativt så blir det ränteavdrag.

Således är det viktigt att du först och främst läser på innan du väljer sparkontot, så att de passar just dina sparmål.

Vad är skatten på ett sparkonto?

Det finns ingen speciell skatt för ett sparkonto utan det istället betalar du skatt på den intjänade räntan. Ränteskatten räknas i din deklaration som inkomst av kapital, det vill säga 30 procent av räntevinsten. Det innebär att om du tjänar 1 000 kronor i ränta så blir skatten 300 kronor.

Det som är bekvämt med ett sparkonto är att du själv inte behöver oroa dig för att räkna ut vad din skatt blir, utan det gör banken åt dig. Du ser sedan vad skatten blir på din deklaration.

Viktigt att notera är att det fortfarande är minusränta från Riksbanken, vilket naturligtvis även påverkar ränta på sparkonton hos de flesta storbanker. Det betyder i princip att du får lite eller inget alls i ränta på ditt sparkonto. Vissa nischbanker erbjuder dock fortfarande ränta på sina sparkonton, så innan du bestämmer dig för vilken bank som passar dig så undersök vart du kan göra störst vinst.

Är sparkonto rätt för dig?

Tycker du att det är svårt och jobbigt att spekulera i hur utvecklingen kan komma att se ut för ett företag? Vill du inte ta risker med dina sparade pengar? Då är ett sparkonto perfekt för dig, eftersom du inte kommer att förlora något av det insatta kapitalet, så tillvida det inte blir i uttagsavgifter.

ANNONS
ANNONS

Då är sparkonto inte för dig

Vill du hellre tjäna större summor på din insats och är samtidigt beredda på att ta större risker? Då är antagligen ett sparkonto inte något för dig. Är du beredd på att ta stora risker med ditt kapital så bör du istället överväga att investera i aktier.

Vill du veta mer om olika sparformer så kan du läsa Börshajens artiklar om investeringssparkonto, kapitalförsäkring och aktie- och fonddepå.