Hur väl insatt är du när det kommer till att förstå vilken risk du tar i ditt sparande? Med hjälp av Sharpekvoten kan du lätt få bättre överblick.

ANNONS

William Sharpe tilldelades Nobelpriset i ekonomi år 1990 tillsammans med Merton Miller och Harry Markowitz med motiveringen: ”För deras pionjärinsatser inom teorin för finansiell ekonomi”.

Och nog var William Sharp förtjänt av det. Han tog nämligen fram den berömda Sharpekvoten, som sedermera är uppnämnd efter honom, år 1966. Idag används den ofta för att få en överblick över fonders riskjusterade avkastningen i dess portfölj.

Vad är Sharpekvoten?

Enkelt förklarat är Sharpekvoten, som nämnt ovan, något som kan används för att mäta den riskjusterade avkastningen i en portfölj. Förutom för att mäta fonder så används Sharpkvoten när man vill jämföra två portföljer mellan varandra. Det kan exempel vara du och din kollega som har liknande avkastning men vill se vem utav er som faktiskt lyckats bäst.

Så vad är det då du vill uppnå? Självklart handlar det om att nå så hög avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt. Det innebär att du vill uppnå så hög Sharpekvot som möjligt.

Så här räknar du ut din Sharpekvot

Så hur räknar man då ut Sharpekvoten? För att göra det så kommer först och främst vara tvungen att ta fram några tal. Det handlar om följande tal: din avkastning, den riskfria räntan, exemplevis låna ut pengar till staten, samt standardavvikelsen, det vill säga hur mycket portföljen rört sig från sitt medelvärde.

När du sedan vill räkna ut Sharpekvoten tar du din avkastning minus den riskfria räntan för att sedan dela det med standardavvikelsen.

Sharpekvot = avkastning – riskfria räntan / standardavvikelsen 

ANNONS
ANNONS

Börshajen gästades i förra veckan av Günther Mårder. I avsnittet berättade han dels om att hans mål var att uppnå 25 miljoner vid 25 samt varför Sharpekvoten är ett bra sätt att mäta dina investeringar. Läs mer här och glöm inte att lyssna på det mest populära avsnittet i Börshajen podcast.

Källa: Nordnet