I skrivande stund har jag glädjen att befinna mig på paradisön Mauritius för några veckors föräldraledighet tillsammans med min familj. Den här föräldraledigheten och resan har varit min målbild under ett och ett halvt år.

ANNONS

Av olika anledningar har jag valt att arbeta under småbarnstiden och sedan vi fick vårt första barn har jag endast haft en månads sammanhängande föräldraledighet. Min målbild av drömresan har hjälpt mig att njuta av en härligt intensiv och utmanande, men också stundtals slitig, vardagslogistik med två små barn hemma och nytt jobb.

Så jag vill ta tillfället i akt och uppmana dig att våga drömma! Vilka är dina mål? En resa? Ett hem? En stabilare vardagsekonomi? Att kunna överraska någon du tycker om? Inga drömmar är för stora eller för små. Gå till ett ställe som ger dig energi och ta dig tid att reflektera över livet, kanske ett mysigt ställe i naturen, ditt favorit-café eller en hotellbar? Ta med dig papper och penna. Skriv ner dina mål, eller leta upp bilder på nätet som symboliserar det du drömmer om! Formulera dina mål, få dem på pränt och se till att redan idag börja jobba för att nå dem. Det är viktigt att dina mål är realistiska, mätbara och tidsbestämda. Min man och jag gör detta tillsammans i dagarna, vi formulerar dels individuella, men också gemensamma, mål inför 2018.

Målbilder är jätteviktigt för att lyckas med sitt sparande. Oavsett hur mycket eller lite du sparar och vad du sparar till är det målbilden som får dig att avstå något just nu för att du vet att en belöning väntar. Och nu i samband med att vi stänger 2017 och har ett helt nytt år med nya möjligheter framför oss är det ett perfekt tillfälle att sätta dina målbilder, dels för 2018, men kanske också mer långsiktiga än så. Dessa målbilder kan även ligga till grund för dina nyårslöften. Men visste du att över 70 procent av alla nyårslöften hålls bara i några veckor? Så kan vi inte ha det! Shoka Åhrman, Börshajens sparekonom, skriver i ”Löften är till för att hållas” om hur du kan förbättra dina chanser att göra 2018 till året då du håller dina löften och säkrar din ekonomiska framtid.

Kanske är ett av dina nyårslöften att bli bättre på att spara? Kanske känner du att du gärna skulle vilja komma igång med ditt sparande, men att aktier och börsen känns svårt, tidskrävande eller krångligt? I så fall kan robotrådgivning vara något för dig. Tack vare teknikens framfart kan du nu snabbt och enkelt ladda ner en automatiserad sparapp till din mobil och ställa in så att ditt sparande sköter sig själv. Läs mer om detta i årets första Börsskola där Eric Olaison, en av Sveriges främsta investerare, lär dig mer om hur både robotrådgivning och fondsparande fungerar.

Och förändringens vindar blåser även i finansbranschen. Från och med första januari införs EU-direktivet Mifid 2 i svensk lagstiftning. Mifid 2 är ett regelverk som syftar till att stärka konsumentskyddet för oss sparare. Det ska bland annat bli enklare att se vad vi betalar i avgifter och vi ska kunna lita på att en rådgivare faktiskt har spararens, och inte sitt eget, bästa för ögonen. Missa inte numrets gästkrönika där Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens Förening, skriver mer om detta.

ANNONS
ANNONS

Jag önskar dig en riktigt god fortsättning på det nya året, trevlig läsning och lycka till med att göra dina drömmar till verklighet!

Joanna Redebrandt Törngren
Chefredaktör Börshajen