Idag reder vi ut några olika typer av investeringsstilar. Vilken av typerna nedan passar bäst in på dig?

ANNONS

Hur ska man välja en bra investeringsstrategi och finns det en strategi som passar alla? För att få en framgångsrik strategi behöver man utgå från sina egna förutsättningar.

Oavsett om man precis kommit igång med sitt sparande eller är van investerare så finns det tre frågor som man ska ställa sig själv:

 • Vad är jag för typ av investerare?
 • Vad har jag för strategi?
 • Vilka risker är jag villig att ta med mina investeringar?

För att kunna lyckas behöver du hitta din egen investeringsstil och välja din investeringsstrategi utifrån den. 

En typ av strategi är de som är kortsiktiga och daytradar, det vill säga handlar i aktier och har kort placeringshorisont. De flesta som daytradar använder sig av teknisk analys för att kunna förutspå kortsiktiga rörelser på marknaden och därigenom tjäna pengar. Det krävs mycket tid och en kombination av den tekniska analysen och den fundamentala analysen för att lyckas. Utöver det krävs det att man är stresstålig och har disciplin att följa sin strategi.

Man skulle kunna säga att swing trading är ungefär som daytrading men att man håller sina positioner längre. Det kan vara några dagar eller vecka och även här görs kortsiktiga aktieköp istället för långsiktiga investeringar. För att hitta rätt köp- och säljtidpunkt och vilka aktier man ska investera i använder man också här olika analysmetoder och även den strategin kräver att man är påläst för att kunna göra rätt analys för investeringsbesluten.  

Buy & Hold handlar om att köpa bra bolag som man behåller långsiktigt, i månader och år, och där man satsar på stabila bolag med hög direktavkastning. Även om det finns de som säger att denna strategi inte är lika effektiv längre är det en bra strategi för placerare med en långfristig placeringshorisont men då gäller det att man gjort sin hemläxa och läst på om bolagen.

Har man inte så stora belopp att investera kan månadssparande i aktier vara ett bra alternativ. Där får man ett enkelt och automatisk sparande där det inte krävs mycket av din tid för att hålla koll på aktiekurserna. Här bör man ha en långsiktig placeringshorisont.

ANNONS
ANNONS

Vilken investeringsstil du väljer är också beroende på hur mycket tid du är villig att lägga ner på dina investeringar. Glöm inte att sätta upp regler som du följer oavsett vad som händer på marknaden på kort sikt.

8 snabba tips:

 • Blanda inte in känslor i dina investeringsbeslut
 • Förstå skillnaden mellan att spekulera och investera
 • Skilj på aktiekursens pris och företagets värde
 • Välj välskötta och lönsamma bolag
 • Lär dig och förstå företagen du investerar dina pengar i
 • Återinvestera dina utdelningar
 • Använd stop-loss
 • Lär dig av dina förluster