Många unga lär sig hantera pengar när de blivit tonåringar. Problemet är att det då redan kan vara för sent, i alla fall om vi ska tro på miljardären Warren Buffett.

ANNONS

Warren Buffet är en av världens rikaste människor och redan vid sex årsålder tjänade han pengar genom att sälja Coca Cola, tuggummi och tidningar. Till den amerikanska tv-kanalen CNBC berättar Buffet att hans intresse för ekonomi kom från hans far som påpekade vikten av sparande.

– Han lärde mig redan i ung ålder att skapa sig rätt vanor tidigt. Att spara var viktig var en av sakerna han lärde mig, säger Warren Buffet till CNBC.

Warren Buffet förklarar även i intervjun vad han tror är det största misstaget som föräldrar gör när de ska lära sina barn hantera pengar. Svaret?

– Ibland väntar föräldrar med att lära sina barn hantera pengar tills de har blivit tonåringar – när de egentligen skulle kunna lära barnen redan från att de går i förskolan.

Buffet har inte heller fel utan forskning visar att 80 procent av hjärnans utveckling sker mellan födsel upp till tre års ålder. Men hur lär du dina barn att hantera pengar? För det är skillnad att veta och faktiskt förstå.

– Det är aldrig för tidigt. Oavsett om det handlar om att lära ditt barn värdet av en dollar, skillnaden mellan att behöva och att vilja ha eller vikten av att spara pengar – det här är koncept som barn stöter på tidigt i livet, så det bästa man kan göra är att hjälpa dem förstå det, säger Warren Buffett till CNBC.

ANNONS
ANNONS

4 steg – utveckla ditt barns respekt för ekonomi

Warren Buffett berättar även för CNBC om en rad olika aktiviteter som man kan göra med sina barn för att göra dem mer uppmärksammade på hur en sund ekonomi fungerar. Aktiviteter som även du kan göra med dina barn.

1. Lär ditt barn hur en dynamisk tänkare tänker

Målet med lektionen är att uppmuntra ditt barn att inte ge upp bara för att någonting inte fungerar direkt. Att kunna tänka kreativt och utanför lådan kommer att vara nyttig när de stöter på finansiella utmaningar i framtiden.

Buffetts aktivitetsidé: Gå till ett konstmuseum och diskutera de olika målarteknikerna i varje tavla med ditt barn. Låt sedan barnet måla något själv hemma. Uppmuntra hen att brainstorma med hjälp av olika verktyg, det kan vara exempelvis tvättsvampar och bomullspads. Låt sedan ditt skräp bli konst genom att utmana ditt barn att hitta nya användningsområden för gamla saker i huset. Kapsyler kan bli brädspelspjäser och ett tom flingpaket kan bli ett tidningsställ.

Övningen ska hjälpa barnet att tänka kritiskt, spara pengar och samtidigt vara miljövänlig.

2. Lär ditt barn hur man sparar pengar

Hur ofta köper du något som du egentligen inte behöver? Ganska ofta va? Men det behöver inte ditt barn göra, lär hen istället att förstå skillnaden mellan att vilja ha någonting och att faktiskt behöva det.

Buffetts aktivitetsidé: Ge ditt barn två burkar att lägga sina pengar i – en för sparande och en för spenderande. Varje gång ditt barn får pengar, till exempel i present eller som betalning för ett jobb, pratar du med hen om hur pengarna ska delas upp. Hur mycket ska gå till spenderande och hur mycket ska gå till sparande?

En annan idé är att låt ditt barn göra en lista på fem till tio saker som det skulle vilja köpa. Gå sedan igenom varje sak med barnet och markera om det är något som barnet faktiskt behöver eller som hen ”bara” vill ha. En ny leksak kan vara något barnet vill ha, medan en ryggsäck kanske faktiskt är vad hen behöver.

3. Lär ditt barn skillnaden mellan pris och värde 

Reklam kan få oss att vilja plocka ut pengarna vi har på banken och köpa de där nya coola telefonen för runt 18 000 kronor. Men är den verkligen värd det? Nja oftast inte. Tanken bakom den här lektionen är alltså att hjälpa ditt barn förstå hur reklam kan få oss att agera på ett sätt som inte är smart ekonomiskt.

Buffetts aktivitetsidé: Gör en lista med saker du behöver när du ska handla mat och titta sedan igenom tidningar och hemsidor tillsammans med ditt barn för att se om några av varorna är på rea. Jämför priser och se vilka butiker som tar minst betalt för varorna du behöver handla.

Låt ditt barn titta på reklam för något som intresserar hen och fråga sedan följande: vad är det som säljs? Vad försöker reklamen förmedla? Vad fångar din uppmärksamhet i reklamen? Hur får reklamen dig att känna? Hur försöker reklamen få dig att köpa produkten?

4. Lär ditt barn hur man gör smarta val

Nyckeln till att göra smarta val är att lära sig förstå hur olika val kan påverkar framtida resultat.

Buffetts aktivitetsidé: Prata med ditt barn om dina egna beslut i de ögonblick då du faktiskt ska fatta ett. Lär ditt barn att göra smarta och bra val när det handlar om pengar genom att vara medveten om eventuella konsekvenser som det kan innebära.

Börshajen har tidigare skrivit om när Warren Buffet förlorade 38,2 miljarder på Apple-raset. Här kan du läsa mer om det!

Källor: VA, CNBC.