USA:s Centralbank Federal Reserve (Fed) höjde igår räntan med en halv procent. Det är den största räntehöjningen på flera decennier, och ett sätt för Fed att försöka vända den rusande inflationen.

ANNONS

USA:s inflation är den högsta på 40 år, och nu går Fed, som är USA:s motsvarighet till svenska Riksbanken, in och höjer räntan med 0,5 procent. Höjningen kommer inte som en överraskning.

Redan efter Feds förra möte i mars sa Feds ordförande Jerome Powell att man borde ha gjort någonting tidigare, skriver Dagens PS. När styrräntan i USA höjdes i mars var det första höjningen sedan 2018.

Fler höjningar kommer i USA

Centralbanken har också varnat för fler höjningar i år. Att höja räntan är ett sätt att försöka kyla ned ekonomin, och den svenska Riksbanken gör på samma sätt för att få inflationen under kontroll.

Efter beskedet om räntehöjningen höll Jerome Powell en presskonferens, och sa då enligt Dagens PS att Fed inte tänker höja räntan med 0,75 procent vid nästa möte. Då tog börsen ett glädjeskutt, både obligationer och aktier rusade.

Rädsla för lågkonjunktur

Det finns en stor rädsla för att Feds aggressiva penningpolitik kommer att leda till en lågkonjunktur. Många kritiker tycker att Centralbanken agerar alldeles för sent. Enligt Dagens PS har Federal Reserve ”inte en enda gång under de senaste 80 åren” lyckats få ned inflationen med 4 procent utan att en lågkonjunktur följt.

Jerome Powell säger att det finns ljuspunkter: arbetsmarknaden och ekonomin är starka, och kan hantera en stramare penningpolitik skriver Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

För guld och bitcoin är räntebeskedet från USA bra. Guldpriset, som minskat ungefär 9 procent sedan toppnoteringen, stiger och närmar sig 1 900 dollar unset. Också bitcoin ökade efter Feds räntehöjning, och låg på onsdagen på 39 893 dollar.

Vill du läsa mer om vad räntehöjning kan betyda? Det kan du göra här.