Ryssland knyter sin valuta rubel till värdet på guld. Enligt The Conversation är det första gången sedan Schweiz slutade med det 1999 som en valuta nu knyts till guldets värde.

ANNONS

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har det spekulerats mycket i hur Rysslands valuta rubel ska klara av alla sanktioner som läggs mot landet från väst som ett svar på kriget.

Dagarna strax efter invasionen föll valutan rejält, men den ryska centralbanken verkar ha lyckats med sina försök att rädda valutan och den vände upp igen – enligt den officiella växelkurser är valutan nu värd ungefär lika mycket som före invasionen.

5 000 rubel = 1 gram guld

Däremot handlas det inte alls lika mycket med rubel på världsmarknaden längre, vilket gjort det enklare för den ryska centralbanken att trycka upp värdet på valutan med olika åtgärder.

Nu blir det dock en stilla växelkurs för rubeln ett tag framöver. Den ryska centralbanken har enligt The Conversation låst valutans värde till guld. 5 000 rubel är värt exakt 1 gram guld, med centralbankens guldreserver som garant.

Schweiz hade guldstandard till 1999

Målet med detta drag är att rubelns värde ska vara trovärdigt – och därmed göra den mer önskvärd på valutamarknaden. Det passar också in i Rysslands (och Kinas) planer på att försvaga den amerikanska dollarns dominans som global reservvaluta. USA hade sin valuta låst till guld mellan 1946 och 1971 (det så kallade Bretton Woods-systemet), då också den svenska kronan var låst till guldets värde. Det sista landet som övergav guldsystemet var Schweiz, så sent som 1999.

Vad som händer med rubeln nu är nära knutet till efterfrågan på rysk energi, skriver The Conversation. Om länderna i väst skulle införa ett omedelbart stopp för rysk olja och gas skulle rubeln rasa tillsammans med hela den ryska ekonomin, enligt sajten.

ANNONS
ANNONS

Läs även: En blick på svenska kronan [Dagens PS]

Läs även: Kris för svenska kronan? Bara något starkare än rubeln [Dagens PS]