ANNONS

– Fondskolan i samarbete med AMF Fonder –

 

Fondskolan – Del 3 av 4

Att hitta en fond som passar dig kanske känns svårare än vad det är. Faktum är att många bestämmer sig för att börja fondspara men kommer aldrig till skott. Tröskeln kan kännas väldigt hög när man inte riktigt vet var man ska börja, men lugn!

Här kommer tre frågor du bör besvara innan du går vidare med ditt fondsparande.

Hur intresserad är du?

Många pratar aktiesparande idag och det är lätt att man dras med. Aktier kräver enormt mycket tid, intresse och engagemang och är därför inte till för alla. Spara i fonder är enklare då en expert gör jobbet åt dig! Du behöver däremot själv välja vilka fonder som passar dig.

Genom att exempelvis äga 2-4 aktiefonder får du en väldigt bra riskspridning i portföljen då varje fond i sig har minst 16 olika innehav, oftast många fler. Väldigt många svenskar har idag ett aktivt fondsparande så är du inte en i mängden, är det här rätt tillfälle att komma igång.

ANNONS
ANNONS

Vad har du för placeringshorisont?

För att veta vilken typ av fond du ska välja kan det vara bra att fundera på vad du sparar till. En semester inom ett år, eller ett nytt hus om 5 år eller till pensionen om 30 år? Beroende på vad ditt svar blir på den här frågan så kan du avgöra vilken risk du kan ta med ditt sparande.

Ju längre tid du kan avvara pengarna, desto mer risk kan du ta.

Vilken risk kan du ta?

Kortsiktigt kan börserna svänga väldigt mycket, men över tid har börserna historiskt sett alltid gått upp. Att titta på vilken avkastning fonderna har haft tidigare år är ingen garanti för hur det kommer att gå i framtiden men historiken kan däremot ge dig bra vägledning. Risk och avkastning går ofta hand i hand. Om du vill pensionsspara i fonder och har många år kvar till pensionen kan du välja fonder med högre risk då du har tiden på din sida.

Behöver du ha pengarna inom 5 år så kan en fond med lägre risk vara ett bra alternativ, ex en blandfond (blandning av aktier och räntor). Behöver du pengarna om ett år för att betala en kontantinsats? Då bör du ha pengarna på ett vanligt sparkonto. 

Månadsspara i fonder

Det är väldigt svårt att tajma börsen. Den absolut bästa strategin är därför att månadsspara i fonder. Ibland kommer du köpa dyrt, ibland köper du billigt men över tid kommer du med stor sannolikhet få ett bra genomsnittspris på dina fonder.

Har du en klumpsumma du vill investera? Undvik att investera klumpsumman genom ett enda köp och försök istället att sprida ut summan över 3-6 månader genom att investera en mindre summa regelbundet, varje månad.

Kom igång med ditt sparande redan idag!

Fakta AMF Fonder

AMF Fonder har tretton fonder (alla med låga avgifter) som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. Här hittar du fonderna.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

– Fondskolan i samarbete med AMF Fonder –