Börshajen podcast är tillbaka med sommaren sista avsnitt. Vi är inne i slutspurten av sommaren och ställer oss  frågan, hur kommer börsen att se ut i höst? En som har stenkoll på marknaden, åtminstone Europabörsen, är Ulrika Enhörning, fondförvaltare för Roburs småbolagsfond Europa.

ANNONS

Börshajen podcast fortsätter att tuffa på och denna veckan gästas vi av en riktig veteran när det kommer till fondförvaltning. Nämligen Ulrika Enhörning som varit verksam inom branschen sedan 1996. I avsnittet får vi veta allt om den europeiska marknaden och vad du som privatsparare ska tänka på när du investerar i fonder.

Europafond – allt du behöver veta

När en person med så lång erfarenhet av finansbranschen och den Europeiska marknaden i allmänhet och aktieköp till Europafonder i synnerhet är det ett måste att diskutera Europafonder. Så vad är egentligen en Europafond?

– Det finns en rad olika typer av Europafonder, men mer generellt kan man säga att det är en fond som investerar i aktier i länder som ligger i Europa.

Hur ska man tänka som nybörjare, räcker det att ha en Europafond i sin portfölj eller bör man investera i flera?

– Jag skulle säga att det räcker med att köpa en Europafond. Sen kan man ha många olika typer av fonder, men en fond med fokus på Europa kan vara bra och därefter fonder med andra fokusområden.

Vad för typer av värdepapper kan jag räkna med att jag är exponerad mot i en Europafond?

ANNONS
ANNONS

– Om du köper en aktiefond så är det endas rena aktier som du är exponerad mot. Sen finns det alltid en kassa som fonderna måste sitta på. Den brukar ligga på cirka 3-4 procent av det totala värdet. Är det inte en ren aktiefond kan du även vara exponerad mot exempelvis andra fonder.

Vad rekommenderar du?

– Jag skulle säga att en ren aktiefond är det bästa om du investerar långsiktigt. Samtidigt kostar det inget extra att köpa många olika fonder. Så du kan exempelvis ha en globalfond som bas i din portfölj och sen krydda med lite andra mer nischade mot Sverige och Europa eller något annat som man tror på.

Lägg vikt på det här när du investerar dina pengar

Det är alltid svårt att komma igång när man investerar sina pengar. Men om vi frågar en person som sett både nergångar och uppgångar? Hur skulle hon tänka när det kommer till investeringar?

– Jag tror att det är otroligt viktigt att man främst investerar i sådant som man själv tycker om. Därför är det alltid bra att först tänka på vad man faktiskt är intresserad av. För är du själv intresserad av det du ska investerar i så kommer du också ha bättre koll. Det säger sig själv.

Hur ska man tänka vid en nedgång?

– Jag tror att det är smart att fokusera på att ha ett ordentligt månadssparande. För det är väldigt svårt att köpa när saker och ting går ner. Men med månadssparande så köper du ibland på toppar men även på börsnedgångar.

Europeiska marknaden – bolagen har klarat sig bättre än ekonomin

Hur ser då framtiden ut för den europeiska marknaden?

– Vi har haft en rätt knepig ekonomisk tillväxt i Europa under en längre period. På så vis är det förvånande att börsen har gått så pass bra. Men ändå så har bolagen klarat sig bättre än vad ekonomin egentligen pekar på. Det är ett tecken på att globala företag även är verksam i andra regioner. Så framtiden ser ljus ut så länge inte ekonomin brakar ihop fullständigt och vi får en riktig lågkonjunktur så finns det ingen anledning till varför det inte skulle fortsätta att tuffa på.

Lyssna på hela avsnittet nedan, i din favoritspelare eller här!

Börshajen podcast har tidigare gästats av Marcus Hernhag. Avsnittet är det mest lyssnade genom poddens historia. Ett avsnitt du bara inte får missa! Luta dig tillbaka och njut!