Fonder är ett populärt sätt att spara, men hur skiljer sig sparandet mellan könen? I en ny undersökning visar det sig att kvinnor och män har olika sätt att se på sitt sparande, på risker och på om man vill ha hjälp.

ANNONS

Det är Fondspararnas förening som står bakom undersökningen, som enligt Dagens PS gjorts av Kantar Sifo Prospera.

De flesta som deltar i undersökningen sparar mellan 1 000 och 2 000 kronor per månad, och det gäller båda könen. De som sparar mer än så är oftare män, och de som sparar minst 5000 kronor i månaden är de yngre.

Fonder sunt för de flesta

”Att spara i fonder är sunt för de flesta”, säger Philip Scholtzé, från Fondbolagens förening enligt Dagens PS.

”Sparformen skapar goda förutsättningar för spararna att uppnå sina sparmål genom god riskspridning, och ett automatiskt månadssparande gör att det blir enkelt och blir av”, fortsätter han.

Sätt av 10 procent för framtiden

Philip Scholtzé tycker att det bästa är att spara enligt 90/10-regeln. Det betyder att man satsar 10 procent av det man tjänar på framtiden.

ANNONS
ANNONS

Det visar sig att kvinnor är mer benägna att be om hjälp med att välja fonder än män. Kvinnor bryr sig också mer om vad familjen och vännerna tycker. Männen i undersökningen väljer utan att ta hjälp utifrån. De letar helt enkelt reda på en fond som passar dem. Bara 17 procent av de kvinnor som svarat säger att de läst om fonderna på nätet. Där är siffran för män 31 procent.

Fonder för pensionen

Det visar sig att 88 procent av männen och 77 procent av kvinnorna i undersökningen tycker att de har tillräckligt med kunskap för att ta hand om sparandet själva.

Däremot säger var tredje deltagare att de inte har de kunskaper som krävs för att påverka den framtida pensionen.

Så vad är det vi sparar till? Det vanligaste målet för fondsparande är pensionen. Näst vanligaste sparmålet är att få ihop till boende. 27 procent av kvinnorna sparar till lägenhet eller hus, medan 23 procent av männen säger att de sparar till resor och pension.

Hållbarhet viktigare för kvinnor

När det gäller att ta risker finns det en skillnad mellan män och kvinnor. Mer än 50 procent av kvinnorna säger att risknivån är det viktigaste när de gäller fonder. Männen, däremot, tittar mer på hur hög avgiften är.

Kvinnorna ser också hållbarhet som viktigare än vad männen gör. 41 procent av kvinnorna svarar att det är viktigt att ha information om hur hållbar fonden är, medan bara 23 procent av männen anser det.

Ser man till den totala kunskapsnivån anser 88 procent av männen och 77 procent av kvinnorna att de kan tillräckligt för att hantera sitt sparande.

Gemensamt för båda könen är dock att var tredje person säger sig sakna nödvändiga kunskaper för att kunna påverka sin pension.

Vill du läsa mer om fondsparande? Det kan du göra här.