Börshajen podcast gästas av fondförvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin. I avsnittet förklarar han vilka fonder du bör köpa för att komma igång med ditt fondsparande.

ANNONS

Att faktiskt komma igång med sparandet inför framtiden är ofta det som är allra svårast. Inte minst är det tydligt när man tittar på oss svenskar. För visste du att var tionde svensk står utan något som helst buffertsparande?

Vi på Börshajen anser att alla har rätt till ett eget fuck off-kapital. Och det behöver inte vara speciellt svårt att komma igång heller, det gäller bara att våga ta det där första steget.

 

Alla borde lägga undan minst tio procent av sin lön i månaden på sparande, det är en no brainer

– Mikael Tarnawski-Berlin, Fondförvlatare

ANNONS
ANNONS

Spara i fonder

Ett sätt för att komma igång med sparande är via fonder. Ett sparande som gör att du enklare sprider din risk utan att själv behöva tänka allt för mycket.

Men vad för fonder ska du egentligen köpa för att komma igång med ditt sparande? Börshajen ställde frågan till den erfarne fondförvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

– En globalfond kan aldrig bli fel men om jag skulle börja spara idag så skulle jag välja att dela upp det i flera fonder.

Vilka fonder skulle du köpa?

– Jag skulle köpt en del i en Sverigefond, förutsatt att man bor i Sverige, och sen en del i en globalfond. Med de fonderna kan man komma rätt långt.

Ska man tänka annorlunda om man närmar sig pensionen?

– Börjar du närma dig pensionen är det bättre att även ha en del i obligationer eftersom det är lite säkrare. För ska du ta ut pengarna inom en snar framtid är det ofta bra att ha lite mer stabilitet.

Vilken sparform ger bäst avkastning?

– Aktier. Men det man ska komma ihåg är att det på långsikt är det som ger bäst avkastning men på kortsikt kan vad som helst hända. Jag brukar därför aldrig investera i aktier om tidshorisonten är mindre än fem år.

Hur ska man tänka för att komma igång med sitt sparande?

– Alla borde lägga undan minst tio procent av sin lön i månaden på sparande, det är en no brainer.

Du kan höra hela avsnittet med Mikael Tarnawski-Berlin i spelaren nedan. Alternativt så trycker du här eller så söker du på Börshajen podcast där du brukar lyssna på dina favoritpoddar!

Äger du redan fonder eller undrar du hur mycket skatt du kommer få betala för dina fonder i framtiden? Börshajen ger dig förklaringen här!

All information som tillhandahålls via Börshajens kanaler är avsedd endast som allmän information och utgör inte investeringsrådgivning, annan rådgivning, rekommendationer eller investeringsanalys. Det finns en risk att informationen inte är uttömmande eller uppdaterad. Det finns också en risk att informationen är felaktig och innehåller tekniska brister. Användandet av webbplatsen och Börshajens övriga plattformar och kanaler sker således helt på egen risk. Börshajen ansvarar inte i något fall för skada eller ekonomisk förlust, varken direkt eller indirekt, som uppkommer som en följd av informationen på webbplatsen, användandet av den eller bristande tillgång till webbplatsen från tid till annan.