Det visar sig att sparare i hållbara fonder inte är vinnare på börsen i år. I stället är det bolag som inte får vara med i fonder med hållbarhetsstrategi som rusar. 

ANNONS

Spararna som valt hållbara fonder missar de stora vinnarna på börsen i år. Exempel är Saab, som tillverkar försvarsmateriel, och Swedish Match som gör snus. Efter ett bud från den amerikanska tobaksjätten Philip Morris står snusföretaget som en av vinnarna på börsen hittills i år.

Kursrally för Swedish Match

Under förra veckan blev det rena rama kursrallyt för Swedish Match efter att budet från Philip Morris blev känt, och hittills i år har företagets aktie stigit med hela 42 procent.

Saabs aktier stärks både av kriget i Ukraina och Sveriges förväntade ansökan till Nato. Hittills i år är Saabs aktier upp hela 80 procent.

Hållbara fonder ändrar sig

Saab och Swedish Match har uteslutits av fondbolagen enligt deras hållbarhetspolicy, skriver Dagens PS. Om man som fondsparare valt fonder enligt denna hållbarhetspolicy får man förstås inte del i kursrusningen.

Nu börjar dock de stora institutionerna svänga, och enligt Dagens PS har Swedbank Robur, SEB fonder, Nordea fonder och Skandia ökat ägandet i Saab-aktier allt eftersom de har stigit i värde.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om varför folk väljer hållbara fonder? Det kan du göra här.