Lägger du varje månad undan pengar i fonder? Investerar du automatiskt i samma fond på rekommendation av din bank sedan flera år tillbaka? Kanske vill du veta hur det går till när fonder handlas för att göra egna mer aktiva val? Här är svaret.

ANNONS

Alla människor som har råd bör lägga undan en del av sin lön på sparande. Oavsett om du sparar till pensionen eller en buffert för oförutsägbara utgifter är det smart att alltid ha det ekonomiska i bakhuvudet. Ett sätt att sparar pengar på är att investera de i fonder. Men hur handlas egentligen fonder? Börshajen ger dig svaret.

Handla fonder

När du hittat en fond som du tycker verkar vara intressant och vill investera i, så kanske du har bestämt dig för ett sparbelopp om 500 kronor. Inga problem. Skulle du däremot köpa en aktie finns inte den möjligheten, det vill säga att själv bestämma exakt vilken summa du vill placera utan istället måste du då följa priset som marknaden satt.

Men med en fond har du ”lyxen” att välja exakt summa. Det beror på att du istället köper via så kallat fondandelsvärde, även kallat NEV.

NEV – Net Asset Value

Eftersom att fondhandeln handlas med NEV, så kan du helt och hållet själv välja hur stor summa du vill gå in med. Det kan handla om så lite som en hundralapp upp till flera tusenkronor. När du väl lagt din order så får du de antalet fondandelar som beloppet du gått in med motsvarar.

Enkelt förklarat kan vi leka med tanken att du köper fondandelar för 500 kronor och varje andel kostar 109 kronor styck. När köpet genomförts får du totalt 4,587 andelar. Du köper alltså andelar som inte är rundade upp till heltal, vilket inte skulle gå om du istället skulle vilja köpa en aktie där du alltid måste köpa en hel aktie.

Hur lång tid tar det?

När du genomför ett köp av en fond så går det inte lika snabbt som om du skulle köpa exempelvis en aktie. Det innebär att du inte kan se de fondandelar du köpt förrän efter ett par bankdagar.

Vid köp av fondandelar så finns det en så kallad brytpunkt vid 13:00 varje bankdag då fondorder skickas iväg från banken. Det innebär att om du lägger in en order innan 13:00 kommer den affären att gå iväg samma dag. Men trots detta så kommer köpet inte genomföras samma dag. Istället tar det ett par dagar innan du faktiskt ser fonden eller pengarna på ditt konto. Tiden det tar beror även på vilken typ utav fond du väljer att köpa.

ANNONS
ANNONS

Vad är då anledningen till att pengarna inte syns på direkten? Svaret är ganska enkelt, du handlar via en bank som i sin tur ska kontakta fondbolagen med din order. Detta tar tid, till stor del eftersom de båda bolagen inte arbetar i samma datorsystem. Men bara för detta betyder det inte att dina pengar är borta, de syns bara inte på kontot och oftast får du den kursen som var satt för den dagen ordern gick iväg.

Tänkvärt: Oftast står det på avslutet när dina fonder kommer synas på ditt konto

Börshajen har tidigare pratat med Carnegies fondförvaltare Mikael Tarnawski-Berlin för att diskutera hur du ska göra för att välja rätt fonder. Bli bättre på att välja fonder här!