– Fondskolan i samarbete med AMF Fonder –

ANNONS

 Fondskolan – del 4 av 4

Vad sparar du till? Är det till en semester, ett nytt hus eller till pensionen? Oavsett vad du sparar till är det smart att se till att ha låga fondavgifter i ditt sparande. Genom att köpa fonder med låga avgifter blir det mindre pengar till fondbolaget eller banken och mer pengar över till ditt sparande. Vad drömmer du om?

Många fondsparare har dålig koll på sitt sparande och sitter i flera år, ibland hela livet, med dyra fonder som över tid äter upp en stor del av ditt sparkapital. Därför är det viktigt att alltid kontrollera hur stor fondavgiften är innan du köper en fond. Det kan också vara smart att kolla på hur fonden avkastat historiskt för att se om fondavgiften verkar vara rimlig mot vad fonden levererat. Men kom ihåg att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Vilka olika avgifter bör jag ha koll på?

Det finns flera typer av avgifter på en fond. Avgifterna är helt enkelt det pris du får betala för att spara i fonden. De viktigaste att ha koll på är fondens förvaltningsavgift och fondens årliga avgift.

Förvaltningsavgift: Det är den avgift som fondbolagen tar ut för att täcka sina kostnader för förvaltning, analys, kundservice och administration av fonden. Avgiften anges som en årlig procentsats.

Årlig avgift: Årlig avgift är ett standardiserat mått framtaget för att det ska gå att jämföra kostnader för fonder i hela Europa. Vissa kostnader har ibland uppfattats som dolda och har varierat i olika länder och mellan olika fondbolag. I måttet ingår förvaltningsavgiften samt övriga kostnader som tas ut ur fonden (förutom transaktionskostnader).

ANNONS
ANNONS

Prestationsbaserad avgift: Ibland kan fondbolagen ta ut en prestationsbaserad avgift. Det innebär att fondbolaget tar ut en högre ersättning om avkastningen i fonden överträffar vissa förutbestämda kriterier. Används ofta i t ex hedgefonder. En nackdel med denna avgift är att du inte vet hur stor avgiften kommer att bli i förväg.

Rabatter på fondavgiften: När du fondsparar till din tjänstepension eller din premiepension så är det vanligt med rabatter på fondavgifterna. Rabatterna kan ges tack vare stordriftsfördelar och att myndigheten/pensionsbolagen hanterar distribution och kontakt med spararna.

Så här påverkar avgiften ditt sparande

Här ser du hur avgiften påverkar ditt sparande. Om vi antar att förvaltarna är exakt lika duktiga på att förvalta dina pengar så kommer fonder med lägre avgifter ge dig mer i plånboken så att du kan förverkliga dina drömmar!

Så här har vi räknat: 2019-12-31 var den genomsnittliga aktiefondens årliga avgift 1,55%. AMF Fonders motsvarande siffra var 0,40 %. Vi har räknat med spartid 10 år, årlig avkastning 6%, alla belopp exkl. skatt. Uträkningarna är avrundade till jämna hundratal.

Kom igång med ditt sparande redan idag!

Fakta om AMF Fonder
AMF Fonder har tretton fonder (alla med låga avgifter) som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. Här hittar du fonderna.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

– Fondskolan i samarbete med AMF Fonder –