När flera stora banker skrotar sina Rysslandsfonder kan småsparare i Sverige förlora miljarder. Både Nordea och Danske Bank har bestämt sig för att avveckla Rysslandsfonderna.

ANNONS

Dagens PS berättar att flera stora banker nu tänker avveckla sina Rysslandsfonder. Det kommer att drabba svenska småsparare, som förlorar flera miljarder.

Det är idag förbjudet för utländska ägare att handla med ryska aktier. Det betyder att ingen vet hur mycket de andelar som svenska sparare har i Rysslandsfonderna är värda.

Miljardförlust väntar

Enligt Nordea kommer det troligen att ta lång tid att sälja de tillgångar banken har i Rysslandsfonder. De som köpt andelar kommer att få vänta länge på sina pengar – och ingen kan säga hur mycket, eller lite, de kommer att få tillbaka av sina satsade sparslantar.

Den senaste månadsrapporten säger att fondspararnas kapital var 1,3 miljarder kronor. Med de sanktioner som införts mot Ryssland i och med invasionen av Ukraina och den smäll den ryska ekonomin tagit vet alltså ingen vad värdet är nu, uppger Dagens PS.

Allt värde kan vara borta

Danske Banks fondbolag Danske Invest har två fonder som är exponerade mot Ryssland.  Det är Danske Russia och Danske Eastern Europé. Banken har nu beslutat att stänga båda.

Danske Bank är enligt Dagens PS rädd för att en del av de ryska tillgångarna har tappat allt sitt värde. Det drabbar förstås investerare och småsparare.

ANNONS
ANNONS

Carnegie har kvar sina

Carnegie Fonder uttrycker däremot att man tycker att det inte är ansvarsfullt mot spararna att lägga ned Rysslandsfonderna. Carnegies fonder hade före kriget ett värde på runt 3,5 miljarder kronor. Investmentbolaget har fattat beslut om att man inte ska ta ut någon förvaltningsavgift eftersom det inte går att göra affärer på Moskvabörsen.

Vill du läsa mer om fonder? Det kan du göra här.